nieuws

Subaru Forester doorbreekt ‘magische’ grens van 1 miljoen km

Werkplaats & Onderhoud 1839

Eén miljoen kilometer, dat zijn maar liefst 35 rondjes om de wereld. Niet veel auto’s halen dat, maar de Subaru Forester van Jerner Jung uit Slovenië is het gelukt om de grens van van één miljoen kilometer te doorbreken. Niet door 35 rondjes om de wereld te rijden, maar wel door in 1998 de auto nieuw te kopen… en die goed te onderhouden!

Subaru Forester doorbreekt ‘magische’ grens van 1 miljoen km

Terwijl hij rond reed draaide de kilometerteller door totdat deze bleef steken op 999.999 kilometer. “Ik bleef voortdurend naar de teller kijken omdat ik dacht dat hij automatisch naar nul zou terugspringen. Ik heb foto’s gemaakt omdat ik dacht dat niemand zou geloven dat ik het miljoen had gehaald. Tot mijn blije verrassing bleef de teller steken op 999.9999 kilometer.”

70% origineel

De afgelopen twee decennia heeft Jerner de meest uiteenlopende weersomstandigheden en wegen door zijn voorruit voorbij zien komen.  Zijn Forester is niet alleen een kilometervreter, de auto heeft hem in al die jaren nooit in de steek gelaten. “Het reguliere onderhoud is altijd tijdig uitgevoerd. Daar heb ik goed op gelet. Ik schat dat zo’n 70% van alle onderdelen aan de auto origineel en nooit vervangen zijn.” Een paar jaar geleden kocht Jerner een derde generatie Forester die inmiddels meer dan 150.000 kilometer op de teller heeft staan.

Ijzersterke auto

Ook bij Subaru Europe is de kilometerstand van Jerry opgevallen. Masamichi Kudo, CEO van Subaru: “Wij feliciteren Jerner van harte met deze geweldige prestatie en met de zorgvuldigheid waarmee hij zijn Subaru heeft laten onderhouden. Dat deze Forester de grens van 1 miljoen kilometer heeft bereikt, is een bevestiging van de duurzaamheid van onze auto’s, die gemaakt zijn om zo lang mogelijk mee te gaan.”

Monstertocht Roeleven

Dat een Subaru een ijzersterke auto is, blijkt wel uit de reis die de Nederlandse documentairemaker Dirk Jan Roeleven maakte.  Een monstertocht van Nederland naar Japan in een 17 jaar oude Subaru Forester met 500.000 kilometer op de teller. Dat klinkt als vragen om problemen.

Maar ondanks de respectabele leeftijd en de hoge kilometerstand verliep de 24.000 kilometer en 17 weken lange rit naar Tokio probleemloos: de onderdelen die onderweg vervangen moesten worden, bleven beperkt tot kleinigheden zoals lampjes en ruitenwisserbladen.

Roeleven schrijft momenteel een boek over zijn belevenissen met de Forester en zal dat begin volgend jaar onder meer bij een aantal Subaru-dealers verspreid door het land presenteren.

Reageer op dit artikel