nieuws

Praktische tips voor perfecte kleur

Werkplaats & Onderhoud 860

Manager Techniek van Spies Hecker, Dick van Duijvenvoorde heeft uitgebreide ervaring met kleurmanagement. Hij verklaart: “De toekomst van kleurmanagement is digitaal.” Hij legt door middel van vijf tips uit hoe digitale kleurmeting nog beter voor jou kan werken.

Praktische tips voor perfecte kleur

Meet binnen

Langdurige blootstelling aan zon kan de temperatuur van de ondergrond aanzienlijk verhogen. Hierdoor kunnen sommige tinten die thermo chromatische pigmenten bevatten veranderen. Dat kan leiden tot een onjuiste kleurmeting. Het advies is eenvoudig. Voer geen kleurmetingen buiten uit; doe het in de werkplaats waarbij de temperatuur van het object tussen minimaal 15°C en maximaal 35°C ligt.

Houd de kalibratietegels schoon

Een spectrofotometer bevat twee kalibratietegels, één witte en één metallic blauw, die worden gebruikt voor kalibratie van het apparaat. Belangrijk is dat deze tegels altijd schoon zijn. Het meeste ideale is, is dat je ze in de doos bewaard. Als ze toch vies worden, mogen ze alleen worden schoongemaakt met warm water en een zachte microvezeldoek. Gebruik nooit zeep of oplosmiddelen. Dit kan de kleur van de tegel aanpassen en kalibratie verpesten.

Kleurmeting nabij de beschadiging

Herstel-professionals weten dat, zelfs in het geval van originele OEM-coatings, er bij hetzelfde voertuig lichte kleurvariaties kunnen optreden als gevolg van verschillende OEM-toepassingen en het afwerken. Meet daarom om altijd de kleur zo dicht mogelijk bij de schadeplek.

Poets voor het meten

Ook hightech apparaten worden beïnvloed door vuil en kleine en/of oppervlakkige krassen in de lak. Als gevolg hiervan kan de nauwkeurigheid van de kleurmeting verslechteren, vooral bij donkere kleuren zoals zwart en blauw. Heel soms kan het apparaat oppervlakkige krassen interpreteren als een metallic effect voor donkere, effen kleuren. Poets daarom het meetpunt voor een nauwkeurig meetresultaat.

Voer de gegevens van de fabrikant in

De ColorDialog Phoenix van Spies Hecker meet een kleur en kan de meetresultaten via wifi verzenden naar een pc of ander apparaat met behulp van de Phoenix-formulesoftware. “Ik raad aan om in eerste instantie op kleurcode te zoeken. ” zegt Van Duijvenvoorde. “Dat is maar een kleine handeling maar het verhoogt de nauwkeurigheid en snelheid van het vinden van de juiste formule.”

 

Reageer op dit artikel