nieuws

7 keer: Schade

Werkplaats & Onderhoud 1344

Op de redactie noemen we de septembermaand de ‘Maand van de schades’. Niet alleen omdat Tom, Annemiek én ik directe gevolgen hadden van schade deze maand, maar ook omdat het september-nummer in het teken staat van schadeherstel.

Niet alleen de AMT-redactie heeft te maken met schadeherstel, maar ook de autotechnicus. Kleinere, cosmetische schades leveren kansen op in de garage, maar grotere kunnen tot lastige diagnoses of grote reparaties leiden. Wat gebeurde er online omtrent schade(herstel)?

Alles voor de veiligheid… toch?

We vroegen aan de volgers van onze AMT Facebook-pagina of zij wel eens schade door vluchtheuvels of andere veiligheidsobjecten op de weg in de werkplaats hadden gekregen en maar liefst 143 verhalen kwamen naar boven. We delen de opmerkelijkste verhalen nog even:

  1. Ford Ka…pot

Peter Vijfschaft schrijft: “Ja. Ik kreeg een klant die met zijn nieuwe model Ford Ka te hard over een drempel was gereden. Het subframe was gescheurd bij de kantelsteun… hij is toch maar even terug naar de Ford-dealer gegaan”

  1. Parkeerbeugel

“De bestuurder van een VW Caddy had een parkeerbeugel opgepikt van de straat… De schade is gelukkig beperkt gebleven tot een deukje in het subframe, maar de beugel zat goed vast.”

  1. Pas op: boot!

Overvaren worden door een boot… je verwacht het niet als je in je auto zit toch? Dennis Koldewijn heeft echter een Volvo S60 in de werkplaats gehad met fikse schade aan zijn dak. De auto was te water geraakt en daar “overreden” door een boot.

  1. De wereld zien

Tja.. de hele dag op dezelfde plek liggen wordt ook zo saai! Deze putdeksel koos een avontuurlijker leven en besloot een stukje mee te liften.

Verkeerde versnelling

Een versnellingsbak is een onderdeel van je auto die je met liefde moet behandelen en genoeg aandacht moet geven. Dus óók als je je auto parkeert. Dat laatste gaat niet altijd goed. We kregen drie opmerkelijke versnellingsbak-momenten door:

  1. Verkoelende duik

“Een auto die mooi onder een boom geparkeerd stond het waarschijnlijk toch te warm en heeft vrijwillig een duik in het kanaal genomen. De auto stond op een oprit geparkeerd en is plotseling aan het rollen gekomen, de straat over gestoken en gedeeltelijk in het water beland. Een berger heeft de auto weer op het droge getakeld en afgevoerd naar een plaatselijke autodealer” schreef sukerbiet.nl

  1. “De schade? Ehh….”

Oef… Auto gestrand omdat de tank leeg is. Daardoor geeft de auto een storing op de inspuiting en wordt afgesleept… in de eerste versnelling! Jacov Belov stuurt ons deze foto’s van de Renault Master (2015) die vervolgens bij hem in de werkplaats wordt binnengebracht.

De schade? Eh…”Het blok is compleet afgeschreven, zuigers, drijfstangen, cilinderbussen, verstuivers, startmotor… kapot. Versnellingsbak waarschijnlijk in elkaar gelopen (die is nog niet open gemaakt), verder zullen de krukaslagers en de krukas zelf, kleppen ook allemaal kapot zijn. Dit is niet te repareren: er moet een nieuwe motor in.”

  1. Marterschade

Het is bijna weer zo ver. De knagende kabel-vernietigers met koude pootjes die in de motorruimte kruipen. Over het algemeen zijn het lastpakken, maar wat nou als ze vast de bougies voor je demonteren? Dat scheelt een hoop werk… toch?

Geen zin in Marters? Dan kun je in AMT 9 lezen hoe je een marterverschrikker inbouwt.

 

Ook iets bijzonders meegemaakt?

Ook iets bijzonders meegemaakt in jouw werkplaats? Stuur het naar ons via www.facebook.nl/AMTautotechniek. Je ziet je eigen post terug op onze pagina en je maakt automatisch kans op een beloning. Elke maand kiezen wij de interessante, leuke of bijzondere posts uit voor in AMT. Ook leuk: gemiddeld 20.000 collega techneuten zien jouw ervaring of kunnen je helpen met jouw vraag.
Reageer op dit artikel