nieuws

Video: Beunen aan je eigen Bugatti Veyron verstandig?

Werkplaats & Onderhoud 8134

16 liter 10W60-motorolie, schone handen en vooral de nodige tijd beschikbaar. Welkom bij de oliewissel bij een Bugatti Veyron EB16.4. Een onderhoudsbeurt die enig geduld én de nodige euro’s vergt. Bugatti rekent (omgerekend vanuit dollars) ruim € 18.000,- voor een onderhoudsbeurt. Dus: Dat kunnen we toch ook wel zelf?

Video: Beunen aan je eigen Bugatti Veyron verstandig?
Alleen de Veyron op de brug krijgen is al een uitdaging omdat de auto zo laag is. Maar dan...

De oorsprong van de video waar het om draait begint eigenlijk bij een lichte hydraulische lekkage van de achterspoiler, maar om dat te inspecteren is het nodig het een en ander te verwijderen. De twee technici van Exotic Cars (verhuurder van sportieve auto en supercars) besluiten meteen maar een onderhoudsbeurt te doen en brengen dat mooi in beeld.

16 aftappluggen!

Een van de in totaal 16 aftappluggen onder de W16 van Bugatti.

De Veyron beschikt over bijzonder techniek. Een acht liter W16-motor welke eerst 1000 pk, later 1200 pk (World Record-edition) en nu zelfs 1500 pk levert in de Chiron, de opvolger van de Veyron. Naast vier turbo’s, vele intercoolers en koelsystemen kent de motor een dry-sump-systeem waar maarliefst 16 liter 10W60 motorolie doorheen vloeit. En om dat er grotendeels uit te krijgen is de W16 voorzien van niet minder dan 16 olieaftappluggen.

De technici van Exotic Cars brengen het op zijn Amerikaans (tikkeltje overdreven naar mijn idee), maar er moet ontzettend veel gedemonteerd worden. Van de spoiler tot carbon (het is een Mansory-edition) afdekkappen.

Is dat allemaal nodig voor de oliewissel? Mwa, valt mee. Het oliefilter wissel je eigenlijk net als elke andere auto. Ok, er zijn wat meer aftapplugs en de oliepeilstok vind je aan de linkerzijde van de auto in de zijflank. Olievullen ziet er ook niet ingewikkeld uit.

Om bij de luchtfilters te komen moet de gehele motorafdekplaat er af.

Maar de onderhoudsbeurt behelst ook twee nieuwe luchtfilters en inspectie van de andere motoronderdelen. En daarvoor moeten inderdaad veel dingen gedemonteerd worden. Niet voor niets staat bij Bugatti er zo’n 26 uur voor. Al weten we natuurlijk niet exact wat er dan nog meer bovenop de werkzaamheden in de video gedaan worden.

Bekijk de indrukwekkende video:

Hoe verstandig is het?

Tot slot nog de terechte vraag: Is het wel zo verstandig dit zelf te doen? Ja, iedereen die handig is red dit. Maar eh, hoe zou Bugatti nu met garantie omgaan? En hoe kom je aan specifieke onderdelen? Even de grossier om de hoek vragen lijkt ons lastig. Kortom: geniet van de video in Amerikaanse sfeer (Wow! Great! No-way!), bekijk de bijzondere techniek en bedenk of je dit wel of niet zelf zou uitvoeren voor een klant. Hoewel, wie een klant heeft met een Veyron mag ons een belletje doen, we komen er graag een stap voor stap van maken voor in AMT.

Oh, en wie nog wat meer techniek wil zien. De W16 van de Veyron (en tevens Chiron) wordt zo geproduceerd:

De techniek uitgelegd krijgen? Dat kan een van onze favoriete Youtube-kanalen als de beste: Engineering Explained over de 1500 pk sterke W16 van de Chiron

Reageer op dit artikel