nieuws

F1: ‘Pitten’ in 2.55 sec., hoe doe je dat? (video)

Werkplaats & Onderhoud 2660

Volgens de ‘DHL Fastest Pit Stop Award’ duurde de pitstop van Max Verstappen tijdens de GP van Spa-Francorchamps 2.55 sec. Supersnel, maar slechts de vijfde tijd in het klassement. Vettels’ pitscrew klokte de snelste tijd: 2.29 sec. Hoe voer je een perfecte pitstop eigenlijk uit?

F1: ‘Pitten’ in 2.55 sec., hoe doe je dat? (video)
Eén keer niezen en je hebt de pit stop gemist. Zo snel is een pit crew in staat een perfecte stop uit te voeren. Red Bull legt uit hoe dat in z'n werk gaat.

Aan een pitstop gaat heel wat training vooraf. De perfect uitgevoerde pitstop is precisiewerk en vraagt om een ultieme samenwerking binnen het team en opperste concentratie van de hele crew. Een pitstop kan cruciaal zijn bij de racestrategie. Goed uitgevoerd kan deze de overwinning opleveren óf als het tegenzit: de winst kosten. Er staat dus veel op het spel als de coureur de pitsstraat inrijdt.

Red Bull legt uit

Een pitcrew bestaat uit niet minder dan 18 teamleden, die allemaal hun eigen taak hebben. Hoe zij het voor elkaar krijgen om binnen enkelen seconden de perfecte pitstop te maken legt Jonathan Wheatley, Race Team Manager van Red Bull je in onderstaande video uit.

(Tekst gaat verder onder video)

AMT Pitstop Challenge

2.55 Seconden voor Max dus. Dat is heel wat sneller dan de tijd die de AMT-redactie neerzette tijdens de AMT Pitstop Challenge van vorig jaar. Maar: wij waren slechts met z’n vieren én gebruikte alleen handgereedschap bij het wisselen van de wielen van de 510 pk sterke Alfa Romeo Giulia Q.

Op naar Spa!

Na onze pitstop daagden wij lezers uit onze tijd te kloppen tijdens AMT Live. De beloning voor de snelste tijd? Kaarten voor de F1 Grand Prix van Spa Francorchamps. ANWB-ers Maarten Peters en Ruud Lauerijsen bleken de snelste ‘pitters’ (2 minuut 22) en zij waren dan ook live getuige van de podiumrace van Max Verstappen. Dat waren ook Gerbert Noteboom en Rik van Egmond, winnaars van de tweede AMT Live-dag.

Maarten stuurde ons een berichtje vanuit België: “Het is echt een superervaring om dit eens mee te maken, helemaal op de Verstappentribune. Wat een sfeertje was dat… Nogmaals super bedankt!”

Graag gedaan heren, wij hebben ook genoten van de race, al was het gewoon thuis op de bank.

Uitzicht: check! Sfeer: check! Maarten Peeters en Ruud Lauerijsen zijn dankzij het winnen van de ‘AMT Pitstop Challenge’ live getuige van Max’ eerste F1 podiumplaats ooit op Spa Francorchamps.

 

Reageer op dit artikel