nieuws

Op zoek naar het geluid

Werkplaats & Onderhoud 1867

“Ik hoor een klotsend geluid rechtsvoor”, of “Op een drempel hoor ik een krakend geluid”. Een klant komt met die klacht over zijn auto de werkplaats in. Natuurlijk ga je zelf ook luisteren. Komt het geluid inderdaad van rechtsvoor, of toch vanuit achter. De moderne auto is een klankkast wat dat betreft. Hoe pak je het aan? En welke hulpmiddelen zijn er?

Op zoek naar het geluid
Waar komt dat geluid vandaan?

Het kan best lastig zijn als een klant een bepaald geluid hoort, wat lastig of niet te lokaliseren is. Harde geluiden zijn goed hoorbaar en te vinden. Vaak is het ook een bekend probleem, van een wiellager dat slijtage heeft, tot remblokken of remschijven die op zijn. Ja, de gekste dingen komen voor waar wij als autotechnici denken ‘dat hoor je toch?’.

Zachtere geluiden zijn een andere uitdaging. Niet alleen lastiger te vinden, maar bij bijvoorbeeld een hybride of EV kunnen ze juist wel storend zijn waar ze bij een auto met brandstofmotor wegvallen. Hoe vind je dan de veroorzaker?

Op zoek naar het geluid

Vorig jaar kreeg de workshop over Bluetooth-connectie een erg goede waardering. Niet zozeer een workshop over een storing oplossen, maar de achtergrond over Bluetooth, connectieproblemen en hoe die stapsgewijs aan te pakken. Dit jaar verzorgt Henry Baks, docent van Summa een dynamische workshop waarbij je zelf op zoek gaat naar ‘het geluid’. Is de oorzaak iets mechanisch? Komt het bij een bepaalde snelheid voor of handeling? Welke hulpmiddelen zijn er en: Wat kun je uit de frequentie van het geluid halen?

Tien workshops

Het is een van de tien workshops waarmee je op de zesde editie van AMT Diagnose Boot Camp aan de slag gaat. Vrijdag 25 mei vind de try-out plaats van de partners met AMT om elke bedachte workshop nog beter te maken. Is het niveau hoog genoeg? Klopt de workshop van kop tot staart? Tijdens de try-out zijn we kritisch naar elkaar om op 22 en 23 juni weer een topprogramma voor je klaar te hebben. Een overzicht van de al bekende workshops vind je op deze pagina met onder meer: Meten aan en analyseren van CAN-bussignalen; Het nut en de werking van de controlemodule en Storing in het aircosysteem.

De rode draad van AMT Diagnose Boot Camp? Zelf aan de slag met jouw groepje om storingen omgeven door een informatief programma met een funactiviteit en bbq op vrijdagavond. En natuurlijk ga je naar huis met een certificaat van deelname.

Kom je ook diagnosestellen?

Zo’n tachtig autotechnici volgden tien workshops op AMT Diagnose Boot Camp 2017 bij de “Automotive Campus” in Helmond.

Wil je zelf aan de slag? Zorg dan dat je erbij bent op 22 en 23 juni bij de zesde editie van AMT Diagnose Boot Camp. Ook dit jaar zijn we te gast bij Automotive Campus te Helmond, is de overnachtingslocatie een hotel in Helmond, hebben we weer een leerzaam programma in petto en ontbreekt natuurlijk de funactiviteit niet.
Inschrijven kan via deze pagina, of bekijk eerst nog even het programma. Sfeerfoto’s vind je hier terug, of meld je aan op de Facebook-groep.

 

Reageer op dit artikel