nieuws

CBX komt met ergonomische wielserviceapparatuur van Teco

Werkplaats & Onderhoud 763

CBX Nederland introduceert nieuwe wielserviceapparatuur. Met de equipment van Teco(by Ahcon) biedt CBX een totaalpakket, waarmee een complete wielservicestraat ergonomisch in te richten is. Dankzij de modulaire opbouw kan de straat naar eigen wens ingericht worden.

CBX komt met ergonomische wielserviceapparatuur van Teco

Met de wielserviceapparatuur van Teco biedt CBX Nederland onder 1 vlag alle equipment die nodig is voor het inrichten van een wielservicestraat. Van wielliften tot trolleys en van demontagemachines tot hielzetters, en alles ertussenin. CBX presenteert de straat van a tot z, compleet met video’s.

Stap 1: ergonomische wielliften

Een van de belangrijkste stappen als het gaat om het ontlasten van het personeel is het implementeren van wielliften, zegt CBX. “Zeker nu wielen steeds groter en vooral zwaarder worden, moet het belang van een goede wiellift niet onderschat worden.” Met de nieuwe Teco wielliften kan een wiel volledig vanaf de grond tot aan de werkhoogte worden opgetild. Het bed waar de wielen op terechtkomen na het tillen biedt plaats aan maximaal drie wielen.

Wielliften voor gebruik met wieltrolleys

Vaak worden wielen op een stapel vervoerd door gebruik te maken van een speciale wieltrolley. Met de trolley van Teco kunnen tot vier wielen tegelijk, inclusief de trolley, in één keer omhoog worden gebracht.

Stap 2: roltafels voor de wielen

Na het op de juiste hoogte brengen van de wielen, moeten ze naar de werkplek worden getransporteerd. Liefst zonder te veel inspanning. Hiervoor levert CBX de rollenbedden van Teco. “Ze sluiten perfect aan op de liften”, zegt CBX. De rollenbedden hebben een hoge draagkracht en zijn voorzien van stevige lagers. Bovendien zijn ze voorzien van een kunststof beschermlaag zodat velgen niet beschadigd raken.

Stap 3: het losdrukken van de hiel van de band

Er zijn verschillende bandendemontagemachines. Zoals machines met een horizontale opspantafel (zoals de Teco 100). “Daarmee kun je in één moeite het wiel van de roltafel op de machine brengen en daar de hielen afdrukken”, zegt CBX. Heb je echter een machine waarbij het afdrukken van de hielen op de grond moet gebeuren, kan het makkelijk zijn een speciale afdruktafel in het proces op te nemen. “De Teco afdruktafel kan direct op de roltafels uit stap 2 aangesloten worden. Dit ontneemt je weer zwaar tilwerk of het plaatsen van extra wielliften op deze plekken”, zegt CBX.

Stap 4: Veilig oppompen van de band

Het oppompen van een band kan zeer gevaarlijk zijn. “Het kan daarom raadzaam zijn om banden in een afgesloten kooi op te pompen. Hiervoor is in onze nieuwe lijn een speciale kooi beschikbaar, die ook weer perfect aansluit op de overige apparatuur”, aldus CBX.

Stap 5: balanceren na het monteren van een nieuwe band

Nadat het wiel op werkhoogte is gebracht en naar de bande demontage machine is gebracht, kan de band gedemonteerd worden en wordt een nieuwe band gemonteerd. Deze band moet natuurlijk ook gebalanceerd worden. Omdat hiervoor het wiel altijd verticaal geplaatst moet worden, is er een speciale lift beschikbaar: de centreringslift.
“Met deze lift breng je het wiel verticaal in een ‘gewichtloze’ toestand. Daarbij kun je het wiel omhoog en omlaag bewegen alsof hij niets weegt. Zo laat het wiel zich makkelijk en zonder inspanning op de juiste hoogte voor de as van de wielbalanceer machinebrengen”, zegt CBX.

Optioneel: het zetten van de hielen

Een band die net gemonteerd is kan zich door het rijden nog verder gaan zetten in de velgrand. Hierdoor ontstaat soms alsnog onbalans. Met een speciale hielzetter van Teco wordt de band samengedrukt en het wiel rondgedraaid, waardoor de hiel van de band zich beter zal zetten in de velgrand. “Hierna balanceer je het wiel, zodat de klant niet na een paar weken toch ineens onbalans gaat voelen”, zegt CBX.

Flexibele voedingswanden

Ook in het nieuwe assortiment van CBX Nederland is de speciale voedingswand. Met deze modulaire wanden laten diverse lucht- en stroompunten zich plaatsen waar ze maar nodig zijn. CBX: “Alles is netjes weggewerkt maar blijft toch makkelijk verplaatsbaar. Daardoor hoef je geen installateur te bellen zodra je de wielservicelijn wil veranderen of uitbreiden. Simpelweg een paar punten verplaatsen op de speciale wand of een wanddeel bij plaatsen is voldoende.”

Reco flexibele voedingswanf

Trucklijn

Wielservice-equipment voor trucks is ook leverbaar in het assortiment van Teco. Apparatuur als opblaaskooien, liften en hielspreiders zijn beschikbaar voor de truckindustrie.

Foto's

Reageer op dit artikel