nieuws

Finalisten ‘Bedrijfsauto- en Autotechnicus van de Toekomst’ bekend

Werkplaats & Onderhoud 4003

Finalisten ‘Bedrijfsauto- en Autotechnicus van de Toekomst’ bekend
Stijn van den Oever buigt zich over een Skoda Fabia die niet wil starten. De opdracht? Omschrijf alle stappen om de storing te achterhalen en vind de oorzaak.

Een stille verbruiker in een Hyundai i20, de airco van een DAF LF 45 die geen koude lucht meer blaast en een Fiat Panda, waarvan de krukassensor net is vervangen, is stilgevallen en slaat niet meer aan. Een greep uit de praktijkopdrachten die de halvefinalisten van de verkiezingen van ‘Autotechnicus’ en ‘Bedrijfsautotechnicus van de Toekomst’ op 28 oktober op hun bordje kregen.

In de examenwerkplaats van Innovam in Nieuwegein stonden acht voertuigen met verschillende storingen en klachten klaar voor de praktijkopdrachten waar de jonge techneuten hun technische kennis en inzicht op los konden laten.

Spannend

Eerst de instructie. Er wordt aandachtig geluisterd door de kandidaten. De spanning is van hun gezicht af te lezen.

Eerst de instructie. Er wordt aandachtig geluisterd door de kandidaten. De spanning is van hun gezicht af te lezen.

Best spannend, zo’n halve finale en dat was aan de gezichten van de jongens af te lezen. Na het welkomstwoord en de instructies viel de spanning wat weg en gingen ze aan de slag. Wie houdt het hoofd koel en komt een stap dichterbij de titel ‘Autotechnicus’ of ‘Bedrijfsautotechnicus van de Toekomst’?

Autotechnicus

Summa Automotive was ook dit jaar weer goed vertegenwoordigd. Halvefinalisten autotechniek Jim van den Eeden, Rik van Gennip en Stijn van den Oever volgen alle drie de opleiding in Helmond.

Rik van Gennep (l) en Stijn van den Oever (r) gaan door naar de finale van ‘Autotechnicus van de Toekomst’. Wie van hen volgt Titelhouder Jesse Sassen op?

Rik van Gennep (l) en Stijn van den Oever (r) gaan door naar de finale van ‘Autotechnicus van de Toekomst’. Wie van hen volgt titelhouder Jesse Sassen op?

De heren bleken aan elkaar gewaagd, het niveau was hoog en de resultaten lagen dichtbij elkaar. Uiteindelijk trokken Stijn van den Oever en Rik van Gennip aan het langste eind. Zij gaan door naar de grote finale op 16 november a.s. plaatsvindt tijdens AMT Live 2017.

Bedrijfsautotechnicus

Bij de bedrijfsautotechneuten kwamen Jari Bouleij, Antwan van Veenendaal (beiden van het Koning Willem l College), Tom Verdeuzeldonk (Summa Automotive) en Martijn Veen (ROC van Amsterdam) in actie.

Bedrijfsautotechneuten Tom Verdeuzeldonk (l) en Martijn Veen (r) hebben hun technisch talent laten zien. Zij gaan overtuigend door naar de finale.

Bedrijfsautotechneuten Tom Verdeuzeldonk (l) en Martijn Veen (r) hebben hun technisch talent laten zien. Zij gaan overtuigend door naar de finale.

Bij deze categorie waren de onderlinge verschillen in de einduitslag groter. Jari en Antwan moesten hun meerdere erkennen in Tom en Martijn.

Niet gek, want Jari en Antwan waren ‘de Benjamins’ van de deelnemers. Slechts 17 jaar oud en aan het begin van hun opleiding. “De opdrachten waren best moeilijk,” verteld Jari na afloop. “Sommige storingen en systemen die bij de opdrachten voorkwamen hebben we op school nog niet behandeld. Jammer dat we niet door zijn, maar het was erg leuk en leerzaam om mee te doen.”

AMT Live

De vier finalisten gaan op 16 november tijdens AMT Live 2017 voor de vakjury en publiek de laatste opdrachten uitvoeren. Net als voor de halve finale worden deze opdrachten gemaakt door IBKI. Voor de verkiezing van ‘Bedrijfsautotechnicus van de Toekomst’ doen zij dit in samenwerking met Volvo Trucks.

Complimenten

We maken graag even van de gelegenheid gebruik om zowel IBKI, Innovam en Volvo Trucks een compliment te geven over de organisatie van de halve finale. Prachtige opdrachten, een goed ingerichte werkplaats en persoonlijke begeleiding van de kandidaten.

In AMT 11 lees je een uitgebreid verslag van de halve finale.

Reageer op dit artikel