nieuws

Bosch introduceert TTM-systeem automatische bandenslijtageniveaumeter

Werkplaats & Onderhoud 1568

Dankzij een nieuw TTM-systeem (Tire Tread Measurement) van Bosch is het voortaan mogelijk om de slijtage van de banden te meten terwijl ze over het meetsysteem rollen. Slechts een paar seconden later wordt het slijtageniveau van alle vier de banden weergegeven.

Bosch introduceert TTM-systeem automatische bandenslijtageniveaumeter

De twee meetmodules starten automatisch zodra een voertuig aan een snelheid lager dan of gelijk aan acht kilometer per uur over het meetsysteem rijdt. De profieldiepte van de banden wordt gemeten en in realtime weergegeven. Het TTM-systeem detecteert ook ongelijkmatige bandenslijtage, bijvoorbeeld ten gevolge van slechte bandenspanning of wielgeometrie.

De werkplaats kan desgevallend de wielgeometrie controleren en indien nodig afstellen. De controles in de werkplaats verlopen sneller en zijn makkelijker uit te voeren. De monteur heeft drie mogelijkheden om het TTM-systeem te sturen en de resultaten van de metingen te tonen: op een pc aan de werkpost, op een tablet of op een tv-scherm verbonden met internet (smart tv).  Deze laatste wordt idealiter geplaatst in de nabijheid van het TTM-systeem en is door de grootte van het scherm ook heel gebruiksvriendelijk. Zo kan de eigenaar van het voertuig de test volgen en onmiddellijk de resultaten bekijken.

Weinig gevoelig voor stof, vocht en temperatuurverschillen

Het TTM-systeem van Bosch maakt gebruik van hogeresolutiecamera’s met een gecodeerde lichtbron. De 3D-beeldverwerking maakt het mogelijk een uiterst fijne en gemillimetreerde weergave van de bandenprofielen te maken.

In vergelijking met andere systemen op de markt, die met een laser werken, heeft het TTM-systeem van Bosch geen mobiele componenten nodig voor de bandenanalyse. Het is daarom minder gevoelig voor stof, vibraties, vocht en temperatuurverschillen. Het optische venster van het meetsysteem kan gemakkelijk worden schoongemaakt met water.

De TTM van Bosch is verkrijgbaar in twee versies:

  • TTM 2104: Opbouwversie met rubberen op- en afrijplaten. Dankzij de geringe hoogte van amper 85 millimeter is dit model ook geschikt voor sportieve auto’s met een verlaagd onderstel.
  • TTM 2204: Inbouwversie voor montage in de vloer van de werkplaats. Beschikbaar eind 2017.

Beide modellen maken gebruik van twee identieke meetmodules met elk een lengte van 50 centimeter.

Snelle en betrouwbare meting, uitstekende hefboom voor de omzet in bandenservice

Door het TTM-systeem van Bosch stijgt de omzet van de werkplaats. Het systeem, dat idealiter aan de ingang van de werkplaats of in een actieve receptiezone geïnstalleerd wordt, levert onmiddellijk een volledig geautomatiseerd resultaat. De eigenaar van het voertuig ziet meteen het resultaat van de meting op de vier wielen op een scherm.

Bovendien is de betrouwbare en nauwkeurige meting van het TTM-systeem van Bosch een echte aanwinst voor de werkplaats. Zo weet de monteur steeds of een band moet vervangen worden en/of de weilgeometrie moet gecontroleerd worden, wat erg belangrijk en essentieel is om veilig te rijden.

Het TTM-systeem van Bosch won de Trophée d’Or in de Grands Prix Internationaux de l’Innovation Automobile in de categorie banden, toegekend in het kader van Equip’auto. Deze prijs erkent de technische ontwikkeling en marktgerichtheid voor dit nieuwe product waarvan de eerste bevindingen erg veelbelovend zijn.

Reageer op dit artikel