nieuws

Versleten schokdempers herkennen met Meyle instructievideo

Werkplaats & Onderhoud 12717

Wat is de beste manier om schokdempers te controleren en versleten schokdempers snel te herkennen? Meyle maakte een instructievideo waarin de specialisten van Meyle diverse manieren laten zien waarop de autotechnicus tijdens de onderhoudsbeurt snel en zorgvuldig de dempers kan controleren op slijtage.

Versleten schokdempers herkennen met Meyle instructievideo

Versleten schokdempers zijn bepaald geen zeldzaamheid in de werkplaats. Ze krijgen tijdens het dagelijks gebruik heel wat te verduren. Niet alleen drempels of slecht wegdek, ook de rijstijl van de automobilist speelt een rol. En omgevingsfactoren zoals vuil of pekel kunnen een flinke aanslag plegen op de conditie van de schokdemper. Daarom is het van belang de schokdempers bij elke onderhoudsbeurt op hun werking te controleren. Immers, versleten schokdempers zorgen voor slechtere remprestaties en een slechtere wegligging. Ook veiligheidssystemen als ABS, ESP en TCS kunnen er negatief door beïnvloed worden.

Schokdempertest routine-onderdeel van onderhoudsbeurt

Autofabrikanten stellen dat een controle van de schokdempers elke 80.000 km volstaat. Volgens Meyle zou het echter een routine-onderdeel van elke onderhoudsbeurt moeten zijn. Maar hoe voer je zonder correct en zonder dat het te veel tijd kost een schokdempertest uit? Dat kan op verschillende manieren. Te beginnen met een visuele inspectie van de banden. Een onregelmatig slijtagepatroon wijst niet zelden op een slecht functionerende schokdemper.

Versleten schokdempers herkennen

Een andere manier om een schokdempertest uit te voeren, is een proefrit maken. Reageert de auto wollig op stuurbewegingen, treedt overmatig onder- of overstuur op in bochten, of hoor je kloppende geluiden uit het onderstel komen, dan wijst dat op demperproblemen.

In onderstaande video voeren Meyle-technici Jan en Peter een schokdempertest uit bij een VW Transporter. Het verschil tussen versleten en goede schokdempers wordt hier overduidelijk.

Reageer op dit artikel