nieuws

De allerbeste APK-keurmeesters

Werkplaats & Onderhoud 6364

De allerbeste APK-keurmeesters
Examen APK bevoegdheidsverlenging kun je doen in Dordrecht, Helmond, Zaandam, Zwolle of Nieuwegein. Geëerd worden als Excellente Keurmeester kan alleen in Nieuwegein. Toch trotseerden 18 van de 32 topkeurmeesters de files om erbij te zijn.

Alle 100 vragen goed op het examen APK-bevoegdheidsverlenging? Dan hoor je bij een select groepje, want van de 12.000 keurmeesters die het examen in 2016 deden waren er maar 32 volledig foutloos. IBKI zette die Excellente Keurmeesters in het zonnetje.

“100 van de 100 goed is echt een topprestatie”, prijst IBKI-directeur Jim Schouten. “Zeker omdat we in het examen altijd een aantal minder voor de hand liggende vragen opnemen.” Hij legt uit waarom: “Zo’n niet-alledaagse vraag moeten de meeste keurmeesters opzoeken. Zo toetsen we of je ook met het APK-boek overweg kan.”

 

Een 10 voor het examen is goed voor een ingelijste oorkonde (met schroeven en pluggen!), het Excellente Keurmeester-APK-regelgevingboek, een geschenkbon en rijden in een Lamborghini- of Ferrari.

Thuis in alle onderwerpen

Geen probleem voor de 32 toppers. Voor hen vormt geen enkele vraag over de APK een probleem. Maakt niet uit of het over remmen, onderstellen, motoren, assen of de carrosserie gaat. En ook niet of het een theoretische vraag is die achter een beeldscherm moet worden beantwoord, of een praktijkvraag aan de hand van een opdracht in de werkplaats.

 

Geen toeval

“Het is ook geen toeval dat jullie hier staan”, gaat Schouten verder. “Wie scoorde er twee jaar geleden een 6-je?” Er gaan geen handen omhoog. Deze toppers scoren altijd hoog, iedere twee jaar opnieuw.

 

En APK 1?

Zijn het alleen heel ervaren APK-keurmeesters die erin slagen het examen volledig foutloos te maken? Nee hoor, we zien alle leeftijden. De jongste Excellente Keurmeester is Moreno de Vries. Deze Technisch Specialist bij Autobedrijf Gerard Mooij is pas 24 jaar. Jerry Spruyt van Nissan Dobbe in Leidschendam is met 26 jaar net even ouder. Of hij lang heeft moeten leren voor zijn 100 % resultaat? “Vier avondjes.” Dat klinkt al niet als veel, maar zijn vriendin lacht erom: “Pfff, wat je leren noemt…”
Henk Strijbis, eigenaar van Auto Nieuw Walden in Nederhorst Ten Berg, is met zijn juist 59 jaar een van de oudste Excellente Keurmeesters. Hij heeft wel meer dan vier avondjes geleerd: “Ik ben al weer begonnen voor het examen van 2018.”
Goed; jong, ouder, werkzaam bij merkdealer, specialist of universeelbedrijf het is allemaal vertegenwoordigt onder de Excellente Keurmeesters. Eigenlijk is er maar één groep die ontbreekt: de APK 1-keurmeesters. “Natuurlijk zijn dat er veel minder”, zegt IBKI-directeur Schouten. “Maar toch is het gek dat geen van hen het examen foutloos maakte. Bedrijfsautotechnici zijn vaak immers nóg gepassioneerder.” Volgend jaar beter dus, voor die groep. En dat moet kunnen. Vorig jaar ging een van de 29 oorkondes naar een excellente APK 1-keurmeeester.

IBKI’s André Vreman en Excellente Keurmeester Henk Strijbis tonen boek en oorkonde.

Trots!

“In Europa wordt het Nederlandse APK-systeem met het autobedrijf als keuringstation nog wel eens gezien als raar”, gaat Schouten verder. “Maar ondertussen zorgt het er wel voor dat onderhoud veel frequenter plaatsvindt, en auto’s echt veiliger zijn. Dus mogen we trots zijn op onze APK. Zie jezelf als ambassadeur van de APK en stel je op als vraagbaak en hulp voor je collega’s”, adviseert hij.

 

Plaatsje op de werkplaatsreceptie

Daarna roept hij de excellente keurmeesters een voor een naar voren, om ze het ingelijste certificaat ‘Excellente Keurmeester’ te overhandigen. Heel slim: de pluggen en schroeven zitten er al bij. Klanten mogen immers best weten dat hun auto in goede handen is.

 

Excellente Keurmeester-omslag

Uit handen van Schouten’s IBKI-collega André Vreman ontvangen de keurmeesters het unieke APK-regelgevingboek met Excellente Keurmeester-omslag. En of dat al niet jaloersmakend genoeg is, in het boek zit een geschenkbon én een bon voor 20 minuten sturen in een Lamborghini of Ferrari.

Met zijn 24 jaar is Moreno de Vries de jongste Excellente Keurmeester.

Zonnige BBQ

Met een goed gevoel weer naar huis dus? Hoho, eerst nog even genieten van een voortreffelijke barbecue op het terras. Verdiend!

Na afloop een voortreffelijke barbecue.

Reageer op dit artikel