nieuws

Snelle en schone bandenservice

Werkplaats & Onderhoud 2133

Snelle en schone bandenservice
Werken met schone wielen heeft zijn voordelen. Er zijn verschillende soorten wielenwassers verkrijgbaar.

Het vervangen van banden vergt soms zware fysieke inspanning. Door remstof, straatvuil en zand behoort het de- en monteren van wielen niet de schoonste werkzaamheden. Gelukkig zijn er voor zowel lage stugge banden en vieze wielen verschillende oplossingen die het werk makkelijker en schoner maken.

Schone wielen zijn niet alleen prettig voor de autotechnicus, maar ook van belang tijdens het balanceren. “Autotechnici proberen vaak tot op de gram nauwkeurig te balanceren. Maar denken ze wel aan de 10 gram modder aanwezig is op het wiel? In het ideale geval integreer je een wielenwasmachine in de bandenstraat”, zegt Dennis Brünings van Overlander. “Dat is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor de klant. Die krijgt zijn auto terug met een paar keurig gereinigde wielen zonder handafdrukken in het remstof.”

Welke wielenwasmachine je kiest, is afhankelijk van je wensen. Rocar-Tech levert verschillende modellen. “Het aanbod varieert van één-wielwassers die je kunt uitbreiden naar meerdere in een lijn tot wielwasmachines waar vier wielen tegelijk een wasprogramma volgen”, zegt Samantha Coenraats van Rocar-Tech.

Chemicaliën of granulaat?

LR-500

De Teco LR500 gebruikt granulaat in plaats van chemicaliën.

De Teco LR500, die leverbaar is via CBX Nederland, wast de wielen een-voor-een. Vorig jaar is de machine vernieuwt. “De wielwasser werkt met granulaat in plaats van met chemicaliën. Dat is niet alleen duurzamer, maar ook goedkoper. De machine is uitgerust met een blaaspistool waarmee je granulaat dat nog op de band zit eenvoudig kunt verwijderen”, zegt Maurits Golüke van CBX. Ook hij benadrukt het belang van schone wielen bij het balanceren.

Wielen die in de wielenwasmachine zijn geweest zijn makkelijker te demonteren. “Vooral in koudere perioden”, zegt Rob Eikenaar van Stokvis Equipment. Dat bedrijf is importeur van Drester-wielenwasmachines. “Ze hebben een aantoonbaar beter wasresultaat door bewegende sproeikoppen en het wassen met warm water.”

Denk aan je huid

Van werken met wielen krijg je vaak zwarte handen. Dreumex beschermt, reinigt en verzorgt je handen.

Van werken met wielen krijg je vaak zwarte handen. Dreumex beschermt, reinigt en verzorgt je handen.

Toolspecial geeft aan dat de vervuiling voor de autotechnicus problematisch kan zijn. Daarom biedt het bedrijf bescherm-, reinigings- en verzorgingsproducten van Dreumex aan: “De Universal Protect handcrème biedt een beschermde laag voor schadelijke stoffen en voorkomt dat bacteriën de huid binnendringen. Met de Plus handreininger kun je zware vervuiling zoals remstof, straatvuil en diesel verwijderen. De Natural Care Handcrème trekt snel in de huid en zorgt ervoor dat deze zacht en soepel blijft”, zegt Menno van de Lubbe van Fource.

Banden- en balanceermachines

In het Toolspecial-assortiment zitten ook een banden- en balanceermachine van Bright. Van de Lubbe: “De bandenmachine heeft een achterover kantelende montage-arm met pneumatisch vergrendelbare montagekop. De bedieningspedalen hebben een stop-move functie die de spanklauwen op elke gewenste positie kan laten stoppen. De hieldrukker heeft een capaciteit van 2800 kg. Het balanceerapparaat, de CB67 Plus is voorzien van Italiaans gepatenteerde software en meettechniek. Je voert de velgbreedte handmatig in via de toptoetsen op het leddisplay.”

Toolspecial levert een banden- en balanceermachine van Bright.

Toolspecial levert een banden- en balanceermachine van Bright.

Uitgebreidere machines zien we onder meer terug bij Rijpma Equipment. “De wielserviceapparatuur van John Bean zorgt voor een veilige en ergonomische bandenservice. De bandenmachines van John Bean kun je voorzien van de MH320-hulparmen voor run-flat en laagsectiebande. Bij uitgebreidere machines levert de fabrikant het WDK-pakket die meer veiligheid en accuratesse bij die banden biedt. Denk daarbij aan een extra drukrol, extra drukschijf, hieldruk afstandhouders en een inleg voor velgescherming”, zegt Ad van den Haak van Rijpma Equipment.

Meting in 4,5 seconden

Op balanceergebied is ook nog winst te halen. “De John Bean B800P is een machine waar alleen opspannen middels powerclamping en de kap sluiten volstaat voor een volledige meting. Geen waarden invoeren, geen spaken tellen, geen selectie van aluminium of staal. Het apparaat detecteert dat middels laser zelf. Na een 4,5 seconde run is de meting klaar. Via het 19 inch touchscreen kan de autotechnicus kiezen voor het plakken achter de spaken, minimalisatie of optimalisatieprogramma. De machine gaat automatisch naar het volgende punt waar het balanceergewicht geplakt kan worden.”

Automatisch banden wisselen

De Hunter-apparatuur die via Fuchs Service Equipment leverbaar is gaat nog een stap verder. De Hunter Revolution is een volledig automatische bandenmachine. Je hoeft geen fysieke inspanning meer te leveren bij grote en zware wielen. In deze video toont de fabrikant hoe de bandenmachine werkt:

 

Een ander product van Hunter is de Road Force Elite. Dit geavanceerde balanceerapparaat helpt de autotechnicus bij het opsporen van trillingsproblemen. Hoe dat werkt zie je in de video

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel