nieuws

Helpt Dreumex Sensitive tegen hand-huidklachten? AMT-lezers testen ‘t!

Werkplaats & Onderhoud 1600

Je handen zijn je belangrijkste gereedschap. Dankzij smeermiddelen, diesel, remvloeistof, roest en de nodige mechanische belasting leiden ze een zwaar leven. Hoe zwaar? Toen we autotechnici met klachten aan de handhuid vroegen of ze een reinigingsmiddel voor de gevoelige huid wilden testen, kregen we 194 reacties. Nu we aan het begin van de test staan, stellen we twee testers aan je voor…

Helpt Dreumex Sensitive tegen hand-huidklachten? AMT-lezers testen ‘t!
“Vooral bij vochtig en koud weer springen er spontaan barsten in mijn handen”, zegt allround autotechnicus Erwin Wolting. Heeft hij baat bij de nieuwe reiniger voor gevoelige handen van Dreumex?

Erwin Wolting werkt bij Auto Palace Emmen. Hij is 42 jaar en zit al 23 jaar in het vak: “Ik ben allround monteur. Dus ik doe alles, van wielenwissel tot de meest complexe storingen, mechanisch en elektronisch.”

Barsten bij vocht en kou

En dat laat Erwin’s handen niet onberoerd: “De laatste jaren krijg ik steeds meer last van droge handen, en dan vooral de rechterhand. Met kloven en kenen over de hele hand. Vooral bij vochtig en koud weer springen er spontaan barsten in mijn handen op allerlei plaatsen op de buitenkant van de knokkels aan de binnenzijde van de vingers en ook aan de zijkanten en onder de nagels.”

Erwin Wolting doet er alles aan om zijn handen te beschermen, maar goed gereedschap is kwetsbaar.

“Tot aan mijn onderarmen”

“Vooral tussen duim en wijsvinger van de rechterhand is het altijd rauw. Bij vochtig en koud weer heb ik ook regelmatig een rode branderige huid op de onderarmen vooral als ze smerig zijn geweest en ik ze grondig heb moeten wassen.”

Alleen witte zeep

“Op dit moment gebruiken we zeep van Berner, maar ik heb ook Dreumex en Würth geprobeerd. Bij ‘witte’ zeepsoorten heb ik het minste last. Maar ook daarmee heb ik de hele winter door gevoelige of zere handen. De groene en gele zeep gebruik ik niet.”

Erwin: “Vooral tussen duim en wijsvinger van de rechterhand is het altijd rauw.”

Extra verzorging

“Voor de verzorging gebruik ik op het moment Dr Swaab Urea-handcrème. Die geeft een zacht gevoel en ik heb wel het idee dat deze zalf mijn handen verzacht, waardoor er minder kloven ontstaan.”

Handschoenen!

“Ook gebruik ik zoveel mogelijk handschoenen, om mijn handen te beschermen, maar dat is niet altijd mogelijk. Vooral bij een klus met veel chemicaliën remstof of smerige motorolie krijg ik snel last van de handen. De kloven en groeven in mijn handen en vingers krijg ik dan niet goed schoon.”

Lars van Leeuwen van Auto & Service van de Mars: “Ik heb al ongeveer 20 jaar last van gevoelige huid van de handen.”

 

Oplosmiddelen

Lastig, zo’n gevoelige handhuid, en Erwin Wolting is bepaald niet de enige. Neem Lars van Leeuwen van Auto & Service van de Mars in Vaassen: “Ik heb al ongeveer 20 jaar last van gevoelige huid van de handen. Het is een soort eczeem. Ik ben overgevoelig voor dimethylbromide (of zoiets). Ben ik ooit op getest. Dat zat namelijk ook in sommige soorten garagezeep. Ik heb altijd last van een rode, dunne gezwollen huid met kloven en vochtbultjes. Vaak ook ernstige jeuk.”

Lars: “Het is een soort eczeem. Ik ben overgevoelig voor dimethylbromide (of zoiets). Ben ik ooit op getest.”

Slapen met handschoenen

Lars heeft al van alles geprobeerd om de situatie te verbeteren: “Ik draag vaak pleisters want dan doet het minder pijn. Ik heb heel veel zalven gehad en geprobeerd. Net als allerlei verschillende soorten garagezeep. Ook gebruik ik hormoonzalf en slaap ik met katoenen handschoenen aan.”

 

 

 

Dus gebruikt Lars al een zeep zonder oplosmiddel en ‘vloeibare handschoenen’. Zou Dreumex Sensitive verbetering brengen?

Werken met handschoenen

Ook op het werk draagt Lars handschoenen: “Zo vaak als het kan, handschoenen van Proflex. Vóór het werken smeer ik mijn handen in met een soort ‘afwasbare’ handschoen van Technolit. En ik gebruik zeep van Dreumex. Na het werken smeer ik mijn handen vaak in met handcrème, soms ook in de pauzes maar dan krijg je je handen minder goed schoon en moet ik weer ‘harder’ wassen. En dat maakt de dunne huid weer sneller kapot. Ik ben automonteur en 40 jaar oud. Ik hoop nog altijd op dé oplossing voor mijn probleem.”

Dé oplossing?

Tja, dé oplossing. Dreumex claimt met zijn nieuwe Sensitive-handreiniger een heel eind in die richting te komen. Hoe ver? Uit alle reacties op onze Test ’t zelf-oproep selecteerden we twaalf testers. Erwin en Lars zijn twee van hen. Die twaalf gaan de nieuwe handreiniger de komende twee weken uitvoerig testen. Worden hun handen daar beter van? Je leest het straks in het april-nummer van AMT.

Reageer op dit artikel