nieuws

Airco diagnose met infraroodthermometer

Werkplaats & Onderhoud 7517

Het wordt volgens het weerbericht vandaag een warme dag met middagtemperaturen van 19 tot 22 graden. In de loop van de dag breekt de zon door. De auto-interieurtemperatuur kan daardoor lekker oplopen, tijd om te profiteren de koele lucht uit het aircosysteem. Maar als de klant de airco inschakelt, blijkt dat het systeem niet werkt. Wat nu?

Airco diagnose met infraroodthermometer
Met een digitale infraroodthermometer kun je componenten in het aircosysteem controleren.

Of het aircosysteem goed werkt, hangt af van de drukken in het systeem. Door de temperatuur van verschillende componenten te meten kun je problemen opsporen. Airco-onderdelenfabrikant Nissens legt uit hoe airco diagnose werkt: “Elk onderdeel in het in het aircosysteem heeft een bepaald temperatuurbereik voor de juiste werking. Zo hoort het oppervlak van de verdamper tussen de 0 en 5 °C te zijn. En de leiding tussen de condensor en filterdroger tussen de 30 en 50 °C.”

Vulhoeveelheid ok? Dan meten

Airco diagnose - temperatuur meten en vergelijken met de tabel

Nissens helpt autotechnici met praktische gegevens over de juiste temperatuur van aircocomponenten.

Een probleem met het aircosysteem oplossen begint bij de klant. Wanneer heeft het systeem voor het laatst onderhoud gehad en wat zijn de klachten van de klant? “Controleer bij airco diagnose of de vulhoeveelheid koudemiddel klopt. Start de motor en laat hem stationair draaien terwijl de airconditioning op de maximale stand staat. Zorg ervoor dat alle ventilatieroosters geopend zijn. Zodra de motor zijn bedrijfstemperatuur bereikt heeft kun je met een digitale infraroodthermometer aan de slag.”

Hulp bij airco diagnose

Is de temperatuur hoger dan aangegeven in de tabel? Dat kan verschillende oorzaken hebben. “Denk aan een onjuiste hoeveelheid koudemiddel, teveel lekdetectiemiddel, verstoppingen of niet goed werkende componenten. De condensor kan bijvoorbeeld vervuild of beschadigd zijn”, zegt Nissens. In dit artikel over airco diagnose vind je meer informatie over mogelijke oorzaken.

Reageer op dit artikel