nieuws

Roetfilter weer als nieuw – van binnen en van buiten

Werkplaats & Onderhoud 1191

BT Industrial is gespecialiseerd in het snel, efficiënt en op een milieuvriendelijke manier reinigen van roetfilters. Hiermee komt een einde aan het tijdrovende proces van handmatig slijpen en bakken in een oven. Dankzij de nieuwe straalkast ziet ook de buitenkant er na een behandeling weer als nieuw uit.

Roetfilter weer als nieuw – van binnen en van buiten

“Dankzij de nieuwe machines duurt het schoonmaakproces veel korter. Het filter hoeft niet meer open geslepen te worden en alle sensoren kunnen blijven zitten”, zegt directeur Hans Eshuis. “Daarnaast is het reinigingsproces volledig computergestuurd. Er kan vrijwel niets meer misgaan.”

Ook de buitenkant wordt schoongemaakt

Sinds kort kan ook de buitenkant van het roetfilter worden gereinigd. Hiervoor is een speciale straalkast aangeschaft. “Veel klanten maakten de opmerking dat het roetfilter aan de buitenkant nog net zo vies was als toen ze hem brachten”, legt Eshuis uit. “Door de behandeling in de straalkast wordt het hele roetfilter gereinigd, waardoor ook de buitenkant er weer als nieuw uitziet.”

Een goed functionerend roetfilter vangt tot 95% van de schadelijke stoffen op. Dit zorgt voor minder fijnstof in de lucht en draagt daardoor bij aan een schoner milieu. Het gebruik van een roetfilter op een dieselmotor is wettelijk verplicht. Dat geldt ook voor het op tijd laten reinigen van het filter.

Reinigen met een additief

Na een behandeling door BT Industrial kan het roetfilter weer jaren mee. Eshuis: “Er wordt veel gesproken over het toevoegen van een additief om het roetfilter mee te reinigen, maar dit is een tijdelijke oplossing. Uiteindelijk is het filter vol en zal het gereinigd moeten worden. Dan kun je het beter in één keer goed doen.”

BT Industrial maakt gebruik van een biologisch afbreekbare toevoeging waar de roet- en olieresten zich aan binden. Het residu wordt opgevangen in een bak en vervolgens als klein chemisch afval afgevoerd volgens de geldende normen. Daarnaast is het laten reinigen van het roetfilter beter voor het milieu dan vervangen. Het is bovendien goedkoper. Tijdens de reiniging worden verschillende tegendrukmetingen uitgevoerd die worden vermeld op een certificaat.

Reageer op dit artikel