nieuws

Geen E-keurmerk APK goed- of afkeur?

Werkplaats & Onderhoud 12293

Geen E-keurmerk APK goed- of afkeur?
Mooi? Dat is niet de vraag. Voor de APK geldt: als het niet verboden is, dan is het toegestaan.

‘Kermisverlichting, goed- of afkeur?’ Bas Bal vroeg het bij wat een van de reageerders op de AMT Autotechniek- Facebook-pagina een ‘gesjonnyficeerd’ achterlicht noemde. Wat is in dit geval nu het goede antwoord: APK goed- of afkeur?

De reacties gingen over wel of geen reflector, de 60% regeling, afstanden van 75 mm, aantal lichten, een E-keur en over links en rechts gelijk. Maar hoe zit het nou echt? Die vraag stellen we aan Bert Top. Hij is Adviseur APK bij de RDW. Zijn antwoord: “Om iets te kunnen of mogen afkeuren, moet daar een eis aan ten grondslag liggen. Kort gezegd, als het niet verboden is, dan is het toegestaan. Het gaat hier om een licht bestaande uit meerdere lichtbronnen, zoals ook wordt bedoeld in 5.2.55 eerste lid van de Regeling Voertuigen.”

E-keurmerk

Top gaat verder: “De 60% regelingen en de genoemde afstand van 75 mm komen alleen om de hoek kijken in het geval er sprake is van meer dan één (afzonderlijke) lichten. Over een ontbrekend E-keur wordt niets gezegd in de APK-eisen. Dat is dus ook geen reden voor afkeuring. Over links en rechts gelijk kan ik niets zeggen, omdat ik maar een licht zie (lichten met dezelfde functie moeten nagenoeg van gelijke grootte, gelijke kleur en gelijke sterkte zijn). De reflector hoeft niet per se in het achterlicht te zitten, maar kan ook separaat in de bumper zijn geplaatst. Ik kan dat niet zien, maar die moet er wel zijn. Kortom, op basis van wat ik kan zien: goedkeuren voor APK.”

Meer over APK

Meer weten over APK-regelgeving 2016, APK-praktijk voorbeelden, equipment zoals remmenbanken en EOBD-tools? Bekijk het APK-dossier van AMT, interessant voor elke APK-keurmeester.

Reageer op dit artikel