nieuws

Europese automakers halen uitstootnormen 2021 niet

Werkplaats & Onderhoud 4922

Europese automakers halen uitstootnormen 2021 niet

Diverse autofabrikanten uit Europa hangen forse boetes boven het hoofd als zij niet in staat zijn te voldoen aan de nieuwe emissiestandaarden van de Europese Unie. BMW, Jaguar Land Rover en Volkswagen dreigen de gestelde doelstellingen niet te halen, stelt PA Consulting Group in een rapport dat deze maand verscheen.

Europese automakers Peugeot/Citroën, Fiat, Renault/Nissan en Volvo staan er goed voor om aan de strengere standaarden te voldoen. Ook ’s werelds grootste autofabrikant Toyota past al relatief veel CO2-reductie toe in de modellen die het verkoopt.

Van de autofabrikanten die iets achterlopen op koers, boekt Daimler het meeste progressie in het terugbrengen van CO2-uitstoot. Zij zijn er in geslaagd meer relatief kleinere Mercedessen te verkopen, de motorgrootte in de C-klasse te verkleinen en zij introduceren in 2017 een nieuw benzine- en dieselplatform.

Mede als gevolg van het schandaal rond Volkswagen met ‘sjoemelsoftware’, wordt vanaf januari 2017 gestart met nieuwe emissietesten volgens een strengere standaard. Daarnaast wordt komende jaren ook aangevangen met testen onder realistischer omstandigheden. Vanaf 2021 mogen auto’s van de verkochte totale wagenparken van de fabrikanten volgens EU-emissienormen niet meer dan een gemiddelde van 95 gram per kilometer uitstoten.

Verkoop elektrische auto’s 

BMW, Jaguar Land Rover en Volkswagen kwamen de afgelopen jaren met elektrische auto’s op de markt of zijn van plan deze nog te introduceren, maar het aantal dat hiervan tot op heden of komende jaren verkocht wordt, is te klein om te voldoen aan de gestelde richtlijnen. Zo bestaat bij Volkswagen momenteel slechts 0,1 procent van de totale verkoop uit elektrische auto’s. Plug-in hybride verkopen zijn met 2 procent ook nog zeer bescheiden te noemen.

Te weinig kleine auto’s bij BMW en Jaguar Landrover

Ook BMW bevindt zich in de gevarenzone vanwege het relatief grote aantal verkochte zware auto’s en SUV’s en een lage verkoop van hybride en elektrische auto’s. Naar verwachting zal ook Jaguar Land Rover de gestelde doelstellingen niet halen, maar omdat zij relatief weinig auto’s verkopen (170.000 per jaar in Europa), zal de straf voor de Britten lager uitvallen.

Verslechterde forecast voor Hyundai-Kia

In een eerder rapport van PA Consulting werd van Hyundai-Kia verwacht dat zij in 2021 aan de doelstellingen zouden voldoen, maar door een bijzonder dramatische daling van de prestaties zal de autofabrikant nu waarschijnlijk zijn doel missen. Zij waren de enige fabrikant waarbij de CO2-uitstoot omhoog ging. De Koreaanse fabrikant heeft maar weinig hybride auto’s verkocht in 2015 waardoor dit weinig effect heeft op de resultaten. Ook zijn de huidige benzine- en dieselmotoren niet zo efficiënt als die van concurrenten, waardoor Hyundai Kia relatief het verst van de gestelde 2021-doelstellingen verwijderd blijft.

Boetes

De kosten van het niet behalen van de normen zijn hoog. De EU is van plan om fabrikanten een boete op te leggen van 95 euro voor elke gram CO2 bovenop de richtlijnen die voor de specifieke bedrijven zijn opgesteld. Op basis van de huidige verkoopprognoses, zal BMW budget moeten inruimen voor ongeveer 100 miljoen euro aan dwangsommen. Hyundai-Kia en Volkswagen hangen boetes van respectievelijk 300 miljoen euro en ongeveer een miljard euro boven het hoofd.

Nieuwe testen zeer uitdagend voor fabrikanten ea-test-vehicle-image-360

In 2017 gaat Europa werken met de Worldwide Harmonised Light Vehicles Test Procedure (WLTP), een test voor nieuwe auto’s die moet voorkomen dat autofabrikanten misbruik maken van de eerder gebruikelijke laboratoriumomstandigheden. De WLTP vindt buiten plaats, duurt langer, wordt met hogere snelheden uitgevoerd en er vindt meer versnelling en afremming plaats. Ook gaat naar Real Driving Emissions (RDE) gekeken worden om omstandigheden zoals deze zich in de echte wereld voordoen, te simuleren.

“Fabrikanten worstelen nu al met EU-doelstellingen, maar hun uitdagingen worden enkel groter”, zegt Thomas Göttle, automotive expert bij PA Consulting Group. “De EU gaat in 2017 het testen aanpassen naar realistische rijdomstandigheden. Dit maakt de testen een stuk lastiger en daarom verwachten we dat onder de laatste testnormen, geen enkele autofabrikant zijn specifieke CO2-eisen in 2020/2021 gaat behalen. Autofabrikanten moeten stappen ondernemen om prestaties van de motor te verbeteren, het gewicht van voertuigen omlaag te brengen en het voertuigenportfolio te herzien. Dit is nodig om te voldoen aan de emissiedoelstellingen voor 2021 en het risico op boetes te verlagen.”

De grafiek toont de belangrijkste bevindingen en voorspellingen, en laat zien hoe autofabrikanten scoren ten opzichte van hun concurrenten op CO2-uitstoot De grafiek toont de belangrijkste bevindingen en voorspellingen, en laat zien hoe autofabrikanten scoren ten opzichte van hun concurrenten op CO2-uitstoot.

Lees hier het volledige rapport ‘The CO2 Emissions Challenge’ van PA Consulting.

Reageer op dit artikel