nieuws

EOBD en hybride tijdens APK

Werkplaats & Onderhoud 6281

EOBD en hybride tijdens APK
Innovam organiseert de thema- avond EOBD en Hybride/EV. Tijdens deze training wordt de kennis van de APK-keurmeester op de proef gesteld. Hoe keur je een hybride voertuig en wanneer moet je een emissietest uitvoeren?

Moet je een seriehybride anders keuren dan een parallelhybride? Wat is de readinesstest? Welke foutcodes leiden tot afkeur? Innovam stelde de parate APK-kennis op de proef tijdens de thema-avond EOBD en hybride. In de top 10 van missers uit 2014 komt EOBD en hybride niet voor. Dus dat moet goed gaan, toch?

De thema-avond bij Innovam begint met het keuren van een Opel Corsa en een Volkswagen Caddy. De aanwezige APK- keurmeesters worden in groepjes van drie verdeeld. De groep die als beste scoort, wint een rit in een Lamborghini Gallardo. Tijd voor actie! “Is de trekhaakkogel goed- of afkeur?” en “Is een binnenspiegel wel of niet verplicht in een bestelbusje?”, zijn enkele vragen op het opdrachtenformulier. De deelnemers gaan met elkaar in discussie. Hoe zit het ook al weer? Na een goede maaltijd met pizza’s begint Jaap Zwaan, APK-trainer bij Innovam, met de theorie.

Sinds 2012 is het uitlezen van het EOBD-geheugen (European On-Board Diagnostics) onderdeel van de APK. Alle auto’s nieuwer dan 2006 kunnen uitgelezen worden met behulp via een DLC (Data Link Connector) en EOBD-tester.

Zwaan legt uit hoe het werkt: “De DLC bevindt zich binnen een halve meter vanaf de bestuurdersstoel. Meestal zit die in de buurt van de asbak of boven de pedalen.”

Download de PDF hieronder om het artikel te lezen!

Meer over APK

Meer weten over APK-regelgeving 2016, APK-praktijk voorbeelden, equipment zoals remmenbanken en EOBD-tools? Bekijk het APK-dossier van AMT, interessant voor elke APK-keurmeester.

Reageer op dit artikel