nieuws

Automatische bandenopslag in eigen beheer

Werkplaats & Onderhoud 862

Automatische bandenopslag in eigen beheer
Het systeem werkt zowel met losse banden, als met banden op velg in alle formaten.

Extra omzet door tijdens de banden wisselweken niet alleen de wielen te wisselen, maar deze ook in eigen beheer op te slaan. De Belgische autodealer Delorge gebruikt sinds begin 2015 het automatische bandenopslagsysteem van Intertex. Met een druk op de knop worden de banden aan de autotechnici geleverd. Hoe werkt dit?

In Hasselt, in een van de vestigingen van Delorge, kunnen 6600 zomer- en winterbanden worden opgeslagen op een oppervlakte van 120 vierkante meter. Dat zijn genoeg banden voor 1650 voertuigen. De autotechnici vult het kenteken of chassisnummer in en het opslagsysteem levert de wielen. De technici ziet hoe lang de banden er al liggen en hoe oud de banden zijn. De wielen die gewisseld zijn worden weer op de dezelfde locatie opgeslagen.

Lange wachttijd

Delorge gebruikte al langer een opslaglift van Kardex Remstar voor de opslag van onderdelen. Toen Marc Willen, de regionale sales manager van Kardex Remstar in België, een voorstel deed voor een efficiëntere opslagmethode voor banden, was het management gelijk geïnteresseerd.

Met behulp van de Power Pick Global software hoeft de autotechnici alleen het kenteken in te vullen om de juiste banden te krijgen.

Met behulp van de Power Pick Global software hoeft de autotechnici alleen het kenteken in te vullen om de juiste banden te krijgen.

Delorge stond op het punt om de opslag van banden wegens ruimtegebrek uit te besteden aan een externe partij. Dat zou resulteren in complexe processen, grote afstanden en lange wachttijden voor consumenten.

De opslag van banden was tot dan toe een verliesgevende activiteit van Delorge. Niet alleen kan de autodealer nu een topservice bieden tegen concurrerende prijzen, maar ook extra omzet op het gebied van service genereren. Eigenaar Peter Guelinchx zegt: “We hebben nog maar een tiende van de tijd nodig die we voorheen kwijt waren aan de opslag van banden. We hoeven ons niet langer te bekommeren om de logistiek.“

Kleinere bandenhotels

“Dit bandenhotel is zonder twijfel één van de grootste die we tot nu toe hebben geïnstalleerd”, zegt Marc Willen. ‘Maar we kunnen  ook aantrekkelijke, rendabele oplossingen voor kleinere bandenhotels leveren. De terugverdientijd is normaal gesproken minder dan een jaar.”

Reageer op dit artikel