nieuws

Video: Sergoyne lost Renault-motorstoring op

Werkplaats & Onderhoud

Video: Sergoyne lost Renault-motorstoring op
De Renault-motor mist vermogen, maar wat is de oorzaak?

Een Renault 2.2 dCI-motor levert te weinig vermogen. Uitlezen geeft foutcode D301. Die foutcode wijst op een luchtlekkage. Uit een test met een rookmachine blijkt dat er geen lekkage is. Of toch wel? Hoe lost Sergoyne Diagnostics de storing op? Bekijk de video!

Foutcode D301 staat voor ‘inlet air circuit, lack of air’. “Dat ontstaat door een luchtlek in het inlaatsysteem”, zegt Jeroen Vertongen, eigenaar van Sergoyne Diagnostics. Een klant van Sergoyne heeft al een lektest met de rookmachine uitgevoerd. Alles leek in orde. Ook de EGR-klep functioneerde goed.

Tweede controle

“Zijn alle signalen wel in orde? Met een vierkanaals scope hebben we de volgende signalen gecontroleerd: luchtmassa, MAP, de aansturing van de turbo, de elektronisch bediende gasklep en het vacuüm tussen gasklep en turbo. Daaruit bleek dat er toch iets aan de hand was. Uit ervaring weten we dat de inlaatlaatcollector op deze 2.2 dCi-motoren wel eens scheurt”, zegt Vertongen. Tijd voor een tweede controle. Sergoyne Diagnostics voerde opnieuw een rooktest uit, bekijk de video voor de complete diagnose én de oplossing van dit mysterie.

Bekijk ook andere Diagnosetips uit de praktijk:

Diagnosetips uit de praktijk: Turbodruk te laag Volvo V70
Diagnosetips uit de praktijk: Fiat Stilo houdt in
Diagnosetips uit de praktijk: centrale deurvergrendeling werkt niet

Reageer op dit artikel