nieuws

Trekhaak voor mistlamp APK goed- of afkeur?

Werkplaats & Onderhoud

Trekhaak voor mistlamp APK goed- of afkeur?
Duidelijk, de trekhaak schermt minder dan 25% van het mistachterlicht af. Maar wat klopt er hier niet?

Met de vraag: ‘Wat klopt hier niet?’, bij een trekhaak voor het mistachterlicht lokte Robin Leenders een golf van reacties uit op Facebook. Wat is in dit geval nu het goede antwoord: APK goed- of afkeur?

De foto toont een Peugeot 206 SW. Bij die auto zit het mist- achterlicht middenop de bumper. Tja, en ook een trekhaak zit nu eenmaal in het midden. Mag die het mistachterlicht(deels) afschermen? “Die vraag is niet nieuw”, weet Bert Top adviseur APK bij de RDW..“Kijk maar in artikel 5.2.51 lid 5. Dat lid zegt dat een achterlicht of reflector voor ten hoogste 25% afgeschermd mag zijn. En als je gebruik maakt van ons digitale Handboek Regelgeving APK, kijk dan ook even bij de toelichting bij Artikel 5.2.55 lid 5.” Daar wordt het nog eens verduidelijkt. Allereerst in woorden: “Bij de keuring moet zelf een schatting gemaakt worden van hoeveel procent van het lichtdoorlatende deel van het mistachterlicht door de kogel wordt afgeschermd. Het gaat in dit geval over het geprojecteerde oppervlak van de trekhaak op het mistachterlicht.” Mocht dat nog aan duidelijkheid te wensen overlaten, dan staat er nog een foto bij. Die is van het mistachterlicht en de trekhaak van een… Peugeot 206.

Uitlaatsierstuk

Tot slot nog dit. Mooi dat daarmee de trekhaakvraag is opgelost. Maar met zijn vraag: “Wat klopt hier niet?”, doelde Robin Leenders op iets anders. Op wat? Op het uitlaatsierstuk. Dat bleek écht een sierstuk. Met de sonde erin gaf de viergastester 21% zuurstof en geen lambdawaarde weer. Op de foto zit de sonde ernaast, in de uitlaat.

Trekhaak De online APK-regelgeving biedt meerwaarde. Kijk maar naar deze toelichting bij artikel 5.2.51 lid 5.

Meer over APK

Meer weten over APK-regelgeving 2016, APK-praktijk voorbeelden, equipment zoals remmenbanken en EOBD-tools? Bekijk het APK-dossier van AMT, interessant voor elke APK-keurmeester.

Reageer op dit artikel