nieuws

Video: Turbo reinigen met ovenreiniger

Werkplaats & Onderhoud

Video: Turbo reinigen met ovenreiniger
Mr Muscle als turboreiniger? De reacties bij de YouTube-video zijn grotendeels positief. Maar welke invloed heeft de ovenreiniger op andere onderdelen? En kies je voor het loshalen van de uitlaat om Mr Muscle in te spuiten of om Revive via het inlaatkanaal te vernevelen?

Als de vanen van een VNT-turbo blijven plakken kan dat voor storingen zorgen. De auto mist vermogen en reageert niet goed op het gas. Verschillende YouTube-video’s laten zien dat je de turbo kunt reinigen met een keukenschoonmaakmiddel. Is dat verstandig? En welke alternatieven zijn er?

Een VNT-turbo (variable nozzle turbine) verkleint het turbogat. Afhankelijk van het gevraagde vermogen gaan de vanen open of dicht, waardoor de gassnelheid beïnvloed wordt. Maar als de vanen door kool- en roetafzetting blijven kleven, of zelfs helemaal vast zitten, dan leidt dat tot problemen. De motor kan de turbodruk niet meer regelen en gaat in noodloop.

Mr Muscle-turboreiniger?

Het internet staat vol met problemen veroorzaakt door klevende turbovanen. Ook oplossingen zijn er legio. Op YouTube-staan verschillende video’s waarin de VNT-turbo met huis, tuin en keukenschoonmaakmiddelen wordt gereinigd. In een van die video’s gebruikt iemand een ovenreiniger van Mr Muscle.

Aangekoekte aanslag losweken

Een ovenreiniger is geschikt voor het verwijderen van aangekoekte vet- en etensresten. De reacties bij de video zijn positief, want ook in een turbo weekt de reiniger aangekoekte aanslag los. Dus een ovenreiniger gebruiken bij de volgende turbo met klevende vanen? Mr Muscle is geschikt voor het reinigen van metalen oppervlakken. Je weet niet welke invloed de reiniger heeft op andere materialen. En dus loop je het risico dat slangen en afdichtingen aangetast worden. Na het reinigen met een ovenreiniger werkt de turbo misschien wel weer, maar kunnen er andere problemen ontstaan.

Additief via inlaat of brandstof

Als je het risico op  schade door reinigingsmiddelen niet wil nemen, kun je een speciale turboreiniger gebruiken. Die zijn er in verschillende soorten: sommige voeg je aan de brandstof toe, andere spuit je in het inlaatkanaal. Een overzicht van verschillende turboreinigers vind je op pagina 42 van AMT 1, die afgelopen vrijdag bij onze abonnees op de mat viel. In AMT 1 zie je ook hoe je in negen stappen een turbo reinigt met Revive. Dat is een turboreinigingsmiddel dat je via het inlaatkanaal inspuit, en dat de vanen van de turbo reinigt, zonder kans op schade aan andere onderdelen.

Reageer op dit artikel