nieuws

Zonder winterbanden aansprakelijk bij ongeval?

Werkplaats & Onderhoud

Zonder winterbanden aansprakelijk bij ongeval?
Lost Michelin met de CrossClimate band het wel-of-niet-wissel probleem op?

Weggebruikers die onder winterse omstandigheden zonder winterbanden aan het verkeer deelnemen zijn nalatig en moeten aansprakelijk worden gesteld bij schade. Dat vindt de Nederlandse autobezitter die wel met winterbanden rijdt.

Hoewel winterbanden in Nederland niet verplicht zijn, heeft 35% van de autobezitters winterbanden. Daarvan staat bijna driekwart niet negatief tegenover het verplicht maken van winterbanden. Dit blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van Marktplaats en VACO, de bedrijfstakorganisatie voor de banden- en wielenbranche.

“Het is goed om te zien dat een groot deel van de Nederlanders op winterbanden rijdt en veiligheid serieus neemt. Toch is er een grote groep automobilisten die zonder winterbanden rijdt. Er is dus nog veel te doen. De juiste band op het juiste moment onder de auto is van groot belang voor de verkeersveiligheid.’’, zegt Tim van der Rijken, algemeen secretaris van VACO.

Winterbanden winnen terrein

Dat winterbanden steeds populairder worden blijkt ook uit de stijging van het aantal zoekopdrachten op Marktplaats. Sinds de koude dagen begin oktober is het aantal zoekopdrachten naar winterbanden gestegen met 70%. Het aantal advertenties waarin winterbanden worden aangeboden steeg met ruim 60%.

‘‘We signaleren elk jaar opnieuw een stijging in de vraag en het aanbod van winterbanden. Wat opvalt is dat Nederland het internet inmiddels niet alleen meer gebruikt voor informatie over prijzen, maten en merken en we verwachten ook dat de online aanschaf van winterbanden verder groeit. We zien ook dat online aanschaf vaak wordt gecombineerd met montage en opslag bij de vakspecialist.”aldus Leendert Bottelberghs, Head of Carparts Business bij Marktplaats.

Veiligheid boven verplichting

In Nederland kiest ruim een derde van de autobezitters voor winterbanden. Het onderzoek laat zien dat 90% die keuze maakt omwille van de veiligheid voor bestuurder, inzittenden en andere verkeersdeelnemers. Dat verklaart mogelijk waarom liefst 42% van de winterbandenbezitters per jaar 15.000 kilometer of meer rijdt, terwijl dit onder de groep zonder winterbanden maar 21% is. Winterbanden maken het verkeer in Nederland veiliger. Ze presteren beter bij temperaturen onder de 7 graden en bij neerslag. Weersstatistieken laten zien dat zelfs de zachte Nederlandse winters steeds natter worden en gemiddeld kouder dan 7 graden. Geen wonder dat winterbanden in een groeiend aantal Europese landen verplicht worden gesteld.

Reageer op dit artikel