nieuws

Wie is de Autotechnicus van de Toekomst?

Werkplaats & Onderhoud

Wie is de Autotechnicus van de Toekomst?
Finale op het AMT Ontmoetingsplein. Wie wordt de Autotechnicus van de Toekomst?

Wat is de oorzaak van deze verlichtingsstoring? Zijn deze accu’s aan vervanging toe en kun je de storing aan deze Fiat localiseren? Behalve deze drie praktische opdrachten kregen de vier finalisten in de strijd om de titel Autechnicus van de Toekomst een reeks theoretische vragen voorgeschoteld. En dat allemaal in een razend tempo op een bomvol AMT Ontmoetingsplein? Wie had in die heksenketel zijn zenuwen het best onder bedwang?

Vier finalisten, vier opdrachten, 3,5 minuut per opdracht en daarna supersnel door met de volgende opdracht. Een paar honderd bezoekers van AMT Live hebben zich verzameld rond het AMT Ontmoetingsplein om niets van de finale te missen.

In alle rust de storing aan de Fiat oplossen? Echt niet, je hebt 3,5 minuut en daarin komt cabaretier Arie Koomen je ook nog van het werk houden.

In alle rust de storing aan de Fiat oplossen? Echt niet, je hebt 3,5 minuut en daarin komt cabaretier Arie Koomen je ook nog van het werk houden.

Mark Slagter buigt zich over de theorieopdracht.

Mark Slagter buigt zich over de theorieopdracht.

Spanning en plezier

Op het podium legt Jason Loonen namens exameninstituut IBKI uit waar de opdrachten over gaan. Dankzij cabaretiers Edo Brunner en Arie Koomen is de finale niet alleen spannend, maar is er ook heel wat te lachen.

Henco Koster in actie op het verlichtingsbord. Storingszoeken op topsnelheid.

Henco Koster in actie op het verlichtingsbord. Storingszoeken op topsnelheid.

Flitsfinale

Binnen een kwartier zit de finale er al op. Finalisten Mark Slagter, Tyronne van Genechten, Ferdinand Velthuizen en Henco Koster hebben alles gegeven om in die korte tijd de opdrachten tot een goed einde te brengen. Nu is het aan de jury om te beooordelen wie dat het best heeft gedaan. Dat geeft Brunner en Koomen tijd om op hun manier te demonstreren hoe een rij-examen er eigenlijk uit zou moeten zien: “Kijk, hij is aan het bumperkleven, zijn achterbumper zit veel te dicht bij onze voorbumper.”

Hoe staat het met deze twee accu’s? Ferdinand Veldhuizen laat zich niet afleiden.

Hoe staat het met deze twee accu’s? Ferdinand Veldhuizen laat zich niet afleiden.

De beste van 491

Daarna is het aan directeur Herme Bruin om de Top 5 van deelnemende  ROC’s naar het podium te halen. De 491 deelnemers aan de online kennistest (de eerste ronde van de Autotechnicus van de Toekomst) kwamen van maar liefst 37 verschillende ROC’s. De acht deelnemers met de hoogste score streden op 7 november op vier praktijktests (zie AMT 11) in de examenhal van het IBKI om de vier finaleplaatsen.

Even wachten op de juryuitslag. Niet lang, de tijd vliegt met Edo Brunner en Arie Koomen op het podium.

Even wachten op de juryuitslag. Niet lang, de tijd vliegt met Edo Brunner en Arie Koomen op het podium.

Vijf topopleidingen

Dankzij een formule die rekening houdt met het aantal leerlingen van iedere opleiding en hun gemiddelde score staan nu de vertegenwoordigers van vijf beste opleidingen op het podium: ROC Aventus, ROC Midden Nederland, Summa College Eindhoven, ROC Hilversum-Amsterdam en ROC Nijmegen. Alle vijf gaan ze terug naar hun school met een set hefbrugverlichting van Sterk in Led.

De vijf beste ROC’s worden nog beter, dankzij de hefbrugverlichting van Sterk in Led.

De vijf beste ROC’s worden nog beter, dankzij de hefbrugverlichting van Sterk in Led.

De allerbeste

Toch kan er maar één opleiding de allerbeste zijn. Die eer gaat naar …: het Summa College. Gelukkig blijft het niet bij eer alleen, 30 tot 50 leerlingen maken een dag mee in de pitbox op het circuit met Bas Koeten Racing. Dat wordt een leerzaam dagje voor de autotechnici. En de broodtrommel kunnen ze thuis laten, want ze zijn die dag de VIPs op het circuit. Gefeliciteerd Summa!

Het Summa College is de allerbeste. Rick van der Velden krijgt uit handen van Innovam-directeur de cheque voor de circuitdag met 30 tot 50 leerlingen in de pits bij Bas Koeten Racing.

Het Summa College is de allerbeste. Rick van der Velden krijgt uit handen van Innovam-directeur de cheque voor de circuitdag met 30 tot 50 leerlingen in de pits bij Bas Koeten Racing.

Meer prijzen

Inmiddels is de jury eruit. De vier finalisten zijn terug op het podium. Allereerst om de doppensets en schroevendraaiersets van sponsor Delta in ontvangst te nemen. Dan is het aan ATC-voorzitter Wim Donkervoort om de winnaar bekend te maken. Voor hij dat doet biedt hij allevier de finalisten het ATC-lidmaatschap voor een jaar aan (inclusief abonnement op AMT!) en legt hij uit hoe belangrijk jeugdige autotechnici zijn voor de branche en voor de ATC.

ATC-voorzitter Wim Donkervoort feliciteert Tyronne van Genechten. Hij is de Autotechnicus van de Toekomst. Ook Ferdinand Veldhuizen, Mark Slagter en Henco Koster gaan niet met lege handen naar huis.

ATC-voorzitter Wim Donkervoort feliciteert Tyronne van Genechten. Hij is de Autotechnicus van de Toekomst. Ook Ferdinand Veldhuizen, Mark Slagter en Henco Koster gaan niet met lege handen naar huis.

“Verrekes blij”

En de Autotechnicus van de Toekomst 2015 is…: Tyronne van Genechten. Hij wint de volledig verzorgde trip voor twee naar Autostadt Wolfsburg. “Hoe voel je je?”, vraagt Edo Brunner: “Ik ben verrekes blij”, antwoordt Tyronne. Inderdaad hij is niveau 4-leerling van het Eindhovense Summa College. Daarmee slaat die opleiding een dubbelslag. Werk aan de winkel dus voor de andere ROC’s. Volgend jaar nieuwe ronde nieuwe kansen.

Yessss!!!

Yessss!!!

Reageer op dit artikel