nieuws

Contactloos uitlijnen: Bosch FWA 9000

Werkplaats & Onderhoud

Contactloos uitlijnen: Bosch FWA 9000
Jack Keizer van Nijboer Blijstra Techniek (rechts) overhandigt de Bosch FWA 9000 aan Gerard Haarhuis (midden) van autobedrijf Auto Haarhuis.

De allereerste Bosch FWA 9000 contactloze wieluitlijner in Nederland is in gebruik genomen. De baanbrekende technologie maakt wieluitlijning sneller dan ooit.

Bosch heeft een nieuwe generatie contactloze wieluitlijners geïntroduceerd, die het gebruik van wielklemmen, meetkoppen en reflectorborden overbodig maakt. Dat spaart tijd, voorkomt beschadigingen door wielklemmen en voorkomt tevens meetafwijkingen door niet goed aangebrachte wielklemmen. Bosch biedt naast de bestaande CCD- en 3D-systemen dus voortaan met de FWA 9000 ook een contactloos wieluitlijningssysteem aan.

Bekijk het in dit filmpje

De drie verschillende technologieën waarborgen een hoge meetprecisie in combinatie met gebruiksvriendelijke software en een uitgebreide voertuigdatabank.

3D-, infrarood- en lasertechniek

Het meetsysteem van de FWA 9000 bestaat uit acht 3D-camera’s, gecombineerd met infrarood- en lasertechnologie. De vier wielstanden worden gelijktijdig gemeten door vier aparte meeteenheden. Elke meeteenheid beschikt over een laserprojector die duizenden laserpunten op wiel en band projecteert en twee 3D-camera’s die zich boven en onder de projector bevinden. De laserpunten worden voortdurend gescreend door de twee 3D-camera’s. Zelfs bij beperkte lichtinval in de werkplaats zorgt de geïntegreerde infraroodverlichting steeds voor een betrouwbare meting.

Klaar in seconden

Net als bij de 3D-wieluitlijner van Bosch, wordt de meetnauwkeurigheid en herhaalbaarheid van de meting te allen tijde gegarandeerd door een referentiesysteem dat in elke meeteenheid geïntegreerd is. Deze technologie creëert nieuwe kansen, want de wielgeometrie kan in slechts enkele seconden tijd worden gecontroleerd. Terwijl de klant een kopje koffie drinkt, wordt meteen duidelijk of de wielgeometrie goed staat afgesteld en of er extra werkzaamheden aan het onderstel van de wagen moeten uitgevoerd worden.

Ook te gebruiken voor kalibratie

De Bosch wieluitlijners zijn officieel erkend bij tal van autofabrikanten, ook in combinatie met een kalibratiesysteem voor rijhulpsystemen. Zo worden de KTS diagnosetesters tijdens de wieluitlijning ingezet voor de kalibratie van onder andere stuurhoeksensoren en ACC (Adaptive Cruise Control). De eerste Bosch FWA 9000 geplaatst bij Autobedrijf Auto Haarhuis uit Geesteren. Nijboer Blijstra fungeert als service provider en beschikt in Putten over een eigen demonstratie- en trainingscentrum met een nieuwe FWA 9000.

Reageer op dit artikel