nieuws

Ook controle van tachograaf bij APK 2

Werkplaats & Onderhoud

Ook controle van tachograaf bij APK 2
De tachograaf moet vanaf 1 januari 2016 ook gecontroleerd worden bij APK 2

Het controleren van de tachograaf bij lichte bedrijfsvoertuigen en personenauto’s is vanaf 1 januari 2016 onderdeel van de APK 2. De nieuwe controle vraagt geen extra investering van de erkenninghouder of inspanning van de keurmeester.

Het enige wat nodig is is een looplamp en een meetlint. De controle van de tachograaf was voor de zware bedrijfsauto’s al onderdeel van de APK 1.

De controle-eisen voor het keuren van de tachograaf bij APK 2 staan beschreven in de APK-regelgeving per 1 januari 2016. Het gaat om een eenvoudige controle waarbij gekeken wordt of er een installatieplaatje aanwezig en geldig is, en of de tachograaf op de juiste manier verzegeld is. Daarnaast moet de keurmeester ook  controleren of de omtrek van de banden niet afwijkt.  De controle geldt als er daadwerkelijk een tachograaf in de auto zit.

Tachograaf

Een tachograaf is een apparaat dat de rij-, rust- en werktijden van een chauffeur registreert. De tachograaf bestaat zowel in een analoge als in een digitale uitvoering.

Reageer op dit artikel