nieuws

Ontdekken en ontspannen met Doyen

Werkplaats & Onderhoud

Ontdekken en ontspannen met Doyen
De Auto Parts International conventie van Doyen is een kleine vakbeurs waar je als garagist veel leert en zelf ervaart.

De van oorsprong Belgische distributeur Doyen Auto heeft net een demonstratie gegeven van een sterk staaltje in klantenbinding. Het bedrijf is erin geslaagd om meer dan 900 mensen samen te krijgen voor zijn vierde conventie. Die kregen praktische werkplaatstips van onderdelenleveranciers.

De API-conventie (Auto Parts International) is een bijeenkomst waarbij distributeur Doyen, zijn API-grossisten, zijn leveranciers en de garagisten de kans geeft om gedurende vijf dagen in een ontspannen sfeer hun onderlinge contacten aan te scherpen, technische informatie uit te wisselen en nieuwe producten te ontdekken.

Het is de vierde keer op rij dat Doyen zijn zogenaamde API-conventie organiseert. De vorige jaren werd telkens gekozen voor een locatie in Zuid-Frankrijk. Dit keer was de plaats van afspraak Cantabrië in Zuid-Italië.

De API-conventie van Doyen is een tweejaarlijks feestje voor garagisten. Dit keer in Cantabrië, Zuid-Italië. De API-conventie van Doyen is een tweejaarlijks feestje voor garagisten. Dit keer in Cantabrië, Zuid-Italië.

Onafhankelijke garagebedrijven

In totaal waren 91 API-bedrijven vertegenwoordigd. De meeste daarvan kwamen uit de Belux (36) en Frankrijk (36) maar er waren ook 19 API’s uit Nederland. Ook waren er maar liefst 133 garagebedrijven met het label ‘1,2,3 Autoservice’ vertegenwoordigd. Daarnaast waren er nog eens meer dan 200 onafhankelijke garagisten. Alle vertegenwoordigde garagebedrijven laten zich uiteraard via een API-grossist bevoorraden.

En leveranciers

En dan waren er ook nog de leveranciers van onderdelen, gereedschappen en onderhoudsproducten. Er waren er meer dan 40. Elk van die leveranciers verspreidt zijn producten geheel of gedeeltelijk via Doyen. “Voor een garagist is deze bijeenkomst een unieke gelegenheid om contact te leggen met die leveranciers”, weet Tom Van Meenen van Doyen. Tegelijk geeft hij toe dat Doyen met dit evenement de klantenbinding enorm versterkt.

Kleine vakbeurs

Op locatie, een Club Med dorp, is er een ruimte voorzien waar de leveranciers een kleine stand kunnen opzetten. Alles samen heeft het veel weg van een kleine vakbeurs. Echte innovaties zoals op een grote internationale vakbeurs zijn er niet. Wel krijgt de garagist de kans om het volledige productengamma van een leverancier te ontdekken. Ook krijgt hij de gelegenheid om technische problemen voor te leggen en daarover te overleggen met de leverancier.

Prima voor elkaar bij Monroe Walker. En dan bedoelen we natuurlijk dat zij de emissietechnologie wél onder de knie hebben. Prima voor elkaar bij Monroe Walker. En dan bedoelen we natuurlijk dat zij de emissietechnologie wél onder de knie hebben.

Vakwedstrijden

Als organisator moedigt Doyen de exposanten aan om animatie op hun stand te voorzien en zelfs kleine wedstrijden te organiseren. Op de stand van Brembo bijvoorbeeld konden garagisten hun kunnen demonstreren door zo snel mogelijk een stel remblokken te vervangen. Bij SKF ging de aandacht naar het vervangen van een wiellager en bij Federal Mogul was er een wedstrijd om in een recordtijd een ruitenwisser te plaatsen.

Wie zijn de beste leveranciers?

Net als bij de vorige API-conventies werden ook dit jaar awards uitgereikt voor de leveranciers. In totaal waren er vijf onderscheidingen en die gingen naar Bardahl (Best My-Tools Supplier Belgium), KS Tools (Best My-Tools Supllier France), Valeo (Best Commercial Support Supplier), Gates (Best Technical Support Supplier) en Federal Mogul (Supplier of the Year).

Alle info bij de hand

Doyen maakte ook van de gelegenheid gebruik om zijn nieuw digitaal informatieplatform Salto in de kijker te plaatsen. Dat gebeurde met demonstraties zodat de aanwezige garagist met mogelijke vragen direct terecht kon bij de mensen van Doyen. Met dit systeem kan online technische informatie worden geraadpleegd en is het tegelijk mogelijk om onderdelen te bestellen.

De volgende API-conventie zal doorgaan in 2017.

Reageer op dit artikel