nieuws

Veel kilometers, vaker APK-keuren

Werkplaats & Onderhoud

Een nieuwe benzineauto moet na vier jaar voor het eerst gekeurd worden. Daarna twee keer om de twee jaar en daarna jaarlijks. “Uit APK-gegevens blijkt dat het aantal gebreken bij oudere auto’s met hoge kilometerstanden aanmerkelijk toeneemt”, schrijft de Bovag. Dus komt er vanaf mei 2018 verandering in het APK-interval. Wat gaat er veranderen?

Veel kilometers, vaker APK-keuren

Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu heeft een voorstel ingediend om de keuringsfrequentie van benzineauto’s op te voeren zodra de kilometerstand hoger is dan 160.000 km. Met de huidige regels hoeft een benzineauto pas na 9 jaar (4-2-2-1) jaarlijks gekeurd te worden.

Kilometerstanden inzichtelijk

De RDW heeft sinds vorig jaar inzicht in de kilometerstanden. Bij de APK, bij het vrijwaren en bij groot onderhoud, moet de kilometerstand online geregistreerd worden. Daardoor kan de wijziging in APK-frequentie nu uitgevoerd worden. Toch duurt het nog drie jaar voor de nieuwe regel van kracht wordt. In mei 2018 gaat het tegelijk met een reeks andere wijzigingen van start. Voor dieselauto’s met een huidig keuringsinterval van 3-1-1-1, zijn geen keuringsintervalwijzigingen gepland. Al met al hoeven we dus geen spectaculaire toename van het aantal APKs te verwachten.

Oudere voertuigen geen keuringsplicht

De RDW en het APK-overlegorgaan (SO APK) hebben adviezen over implementatie van APK-Richtlijn gegeven. Daarin wordt niet alleen het gewijzigde keuringsinterval genoemd. Voertuigen van 50 jaar of ouder hebben in het voorstel geen APK-plicht meer. “En verander de situatie niet voor voertuigen (met een maximummassa van 3500 kg) van 30 jaar en ouder. Die voertuigen hebben een keuringstermijn van twee jaar”, staat in het advies.

Meer wijzigingen

Andere voorstellen voor de implementatie zijn onder meer een pasfoto en eventueel een chip op de bevoegdheidspas. En het verplichten van een ‘Verklaring omtrent gedrag’ (VOG) voor keurmeesters die voor het eerst examen gaan afleggen. De keuringsfrequentie van de emissiemeetapparatuur moet 12 maanden blijven. Voor meetmiddelen die gewicht, druk, krachten en geluidsniveau meten moet de frequentie 24 maanden worden. Als de fabrikant of het NMi een kortere keuringsperiodiciteit voorschrijft, moet die overgenomen worden.

En de prijs?

Over minimumprijzen wordt niet gesproken.Veel AMT-lezers zien daar wel wat in. Dat bleek toen we vroegen of je kunt keuren voor 19,95. Of dat je dan de mist ingaat. In AMT 5 lees je APK-meningen, -ervaringen en tips van AMT-lezers. Heb je nog geen abonnement? Maak dan gratis en vrijblijvend kennis met AMT!

Reageer op dit artikel