nieuws

BT Industrial: biologisch roetfilterreinigen

Werkplaats & Onderhoud

BT Industrial: biologisch roetfilterreinigen
Hans Eshuis, directeur van roetfilterspecialist BT Industrial, bij de nieuwe machine om roetfilters te reinigen.

BT Industrial heeft een nieuwe machine in gebruik genomen waarmee roetfilters snel, efficiënt en op een milieuvriendelijke manier gereinigd kunnen worden. Hiermee komt een einde aan het tijdrovende proces van handmatig slijpen en ‘bakken’ in een oven.

Een behandeling met de nieuwe machine van BT Industrial zorgt ervoor dat het roetfilter weer als nieuw is en jaren mee kan. BT Industrial is één van de eerste bedrijven in Nederland met de nieuwe machine. Het roetfilter wordt in een bad met een biologische toevoeging gereinigd. BT Industrial claimt dat – behalve roet en olieresten – ook asdeeltjes bestaande uit fosfor, fluor, calcium, metaaldeeltjes (uit motorolie en motor) en ook Eolys-resten (additief van PSA) zich chemisch aan de biologische toevoeging binden en worden verwijderd. Het residu wordt opgevangen in een bak en vervolgens als klein chemisch afval afgevoerd.

Met certificaat

BT Industrial heeft een folder geschreven over roetfilterreiniging maar Hans Eshuis, directeur van BT Industrial, wil over dit proces nog niet al te veel kwijt. Het reinigingsproces is volledig computergestuurd. Tijdens de reiniging worden verschillende tegendrukmetingen uitgevoerd die worden vermeld op een certificaat. Eshuis is er trots op dat Fiat Nederland inmiddels het proces heeft gezien en het bij hun dealers wil introduceren. Het laten reinigen van een roetfilter is goedkoper dan het vervangen. De behandeling bij BT Industrial kost € 290,- exclusief BTW, maar voor bedrijven is er – afhankelijk van de aantallen – korting mogelijk.

Snelle behandeling

Een behandeling duurt 30 tot 45 minuten, waarna het filter via een stookcurve anderhalf uur wordt droogblazen op 70°C. De totale behandeling duurt ongeveer drie uren. Het filter hoeft niet open geslepen te worden en alle sensoren kunnen blijven zitten. BT Industrial is gevestigd in Nieuw-Vennep en heeft een haal- en brengservice via een expediteur: vandaag ophalen, morgen behandelen, overmorgen retour. Voor klanten in de regio Amsterdam is er een spoedservice van twee werkdagen en zelfs een spoedservice, waarbij het filter voor 11.00 uur wordt opgehaald en dezelfde dag geretourneerd.

Reageer op dit artikel