nieuws

Hoe vervang je een gloeibougie met druksensor?

Werkplaats & Onderhoud

Hoe vervang je een gloeibougie met druksensor?

Fabrikant Federal Mogul maakt bekend dat er een nieuwe gloeibougie met druksensor beschikbaar is voor de aftermarket. Deze Beru PSG 006 voor de Opel Cascada is de zesde variant. In totaal dekt het PSG-programma nu 52 toepassingen. Gloeibougies met druksensor komen we tegen in moderne gedownsizede motoren. Waarom? Hoe werken ze eigenlijk? En waarop moet je letten bij vervanging?

Om met dat laatste te beginnen, PSG staat bij Beru voor Pressure Sensor Glow plug. Het gloei-element van zo’n gloeibougie kan bewegen. De cilinderdruk duwt de stift in. Aan het uiteinde van de stift zit een meetelement, dat de beweging van de stift omzet naar een signaal voor de ECU. Zo’n gloeibougie heeft dus behalve twee voedingsdraden ook een datadraad. De video laat het haarfijn zien.

Minder NOx

Op deze manier geeft de PSG-gloeibougie real time (Beru spreekt van 700 keer per verbrandingscyclus) de verbrandingsdruk, tot maximaal 200 bar door aan de ECU. Die kan met die data de brandstofinjectie, de laaddruk, de hoeveelheid EGR of het ontstekingsmoment aanpassen. Op die manier kunnen pieken in de cilinderdruk voorkomen worden. Belangrijk, want die zijn verantwoordelijk voor de NOx-uitstoot.

Belangrijk regelelement

En als het motormanagement voortdurend de verbrandingsdruk in iedere cilinder kent, is er veel meer mogelijk. Het maakt compenseren voor toleranties of slijtage van de injectoren effectiever, net als een antiklopregeling en de motor kan zich ook makkelijker aanpassen aan een andere brandstofkwaliteit.

Einde van de LMM?

Beru verwacht dat deze PSG-gloeibougies NOx-sensoren in het uitlaatgasnabehandelingsysteem overbodig maken en zelfs: “De ontwikkelingsdoelstelling van autofabrikanten om de luchtmassameter te schrappen, lijkt met de PSG-gloeibougies realistisch.”

Stap voor stap vervangen

Waar je op moet letten bij de vervanging van zo’n gloeibougie met druksensor? Beru toont het stap voor stap in de PDF.

Reageer op dit artikel