nieuws

Video: zo installeer je een turbo!

Werkplaats & Onderhoud

Video: zo installeer je een turbo!

De defecte turbo. Met enige regelmaat zien we ‘m terug in AMT. Terecht, want turboschade is meestal gevolgschade. En dus leidt vervangen zonder de oorzaak weg te nemen tot hetzelfde gevolg: turboschade. Hoe je die oorzaak wegneemt? Dat toont Garrett in een heel duidelijke installatievideo.

Niets nieuws onder de zon. Eind mei toonden we ook al een video van Garrett. Toen ging het specifiek over de vervanging van de turbo op PSA’s 1.6 HDi-motor. In het bijbehorende bericht verwezen we ook naar de rubriek ‘Oog voor Techniek’ in AMT 6 van dit jaar. Daarin gaven we samen met Turbo’s Hoet in woord en beeld antwoord op de vraag: ‘Waarom ging die turbo stuk?’.

Meer turboschades

Ander voorbeeld: de tien turboschades die we samen met C&E Turbochargers analyseerden. De foto’s daarbij lieten aan duidelijkheid weinig te wensen over. Kijk maar!

Moeten we dan echt nog naar deze installatievideo van Garrett kijken? Toch wel. Deze video geeft in nog geen 9 minuten heel gedetailleerd aan welke stappen je moet nemen. Garrett deelde dat op in 7 delen.

Eerst diagnose

Deel 1 is natuurlijk de diagnose. Zit er een storing in de motor die de turboschade veroorzaakte? Dat zou in de injectie kunnen zitten, in de motor-ECU of in de elektronica. Maar ook een geblokkeerd luchtfilter of roetfilter of een probleem met de smering kunnen turboschade veroorzaken, net als een hoge carterdruk.

Omgaan met de nieuwe turbo

Deel 2 laat zien hoe je omgaat met de nieuwe turbo. Heeft die het juiste onderdeelnummer? En vaak onderschat: hoe pak je een turbo vast? Pak je hem op bij de actuator, het actuatorasje of aan het vacuümslangetje, dan heb je de turbo misschien al beschadigd voor je hem inbouwt.

Bereid de motor voor

Deel 3 gaat in op de voorbereiding. Vervang lucht-, brandstof- en oliefilters. Gebruik verse motorolie en vul het oliefilter met verse olie. Doe zo nodig hetzelfde met de leiding van oliepomp naar filter. Zijn de luchtslangen en het luchtfilterhuis schoon en onbeschadigd? En de slangetjes of draden en stekkers voor de bediening van de VNT of wastegate? Ja? Dan kunnen we naar deel 4.

Niet doen!

Dat is een makkelijk deel, want het vertelt je wat je vooral niet moet doen: “Pas de afstelling van de VNT of wastegate-bediening niet aan.” En: “Gebruik geen vloeibaar pakkingmateriaal.” En: “Zorg dat er op geen enkel moment vuil in de turbo komt.”

Turbomontage

Dan wordt het in deel 5 tijd om de turbo te gaan monteren. Alhoewel, zorg wel eerst dat alle flenzen waarop de turbo wordt aangesloten schoon en vlak zijn. Natuurlijk moeten ook de olieaan- en afvoerleidingen in perfecte staat zijn en mag de olieaanvoerleiding niet te dicht langs een hittebron lopen. Overigens beveelt Garrett aan om de olieaanvoerleiding te vernieuwen.

Eerste smering

In deel 6 vraagt Garrett aandacht voor de smering en het testen direct na montage. Gaat het hier mis, dan blijft de levensduur van de nieuwe turbo beperkt tot enkele minuten of zelfs seconden.

Werkt de actuator?

Als in deel 7 alles lekvrij gemonteerd is, is het nuttig om nog even te kijken of het asje van de vaan- of wastegatebediening direct na het starten beweegt. Zo niet, dan is er iets mis met de aansturing vanuit de auto. Maar let op: probeer het mechanisme niet met de hand te bewegen. Dat kan de tandwieltjes beschadigen. Daarna, nog één keer olie peilen en de klant kan op weg.

Reageer op dit artikel