nieuws

Airco-olie, mag het ietsje meer zijn?

Werkplaats & Onderhoud

De meeste garagebedrijven weten het wel: de airco vraagt onderhoud. Maar wel goed graag. Aircospecialist én docent aan het Koning Willem I College, Dries van der Heijden, kreeg een airco in de werkplaats die het slachtoffer was van onzorgvuldig onderhoud…

Airco-olie, mag het ietsje meer zijn?

“De klant meldde dat zijn airco niet meer werkte”, vertelt Dries. “Hij was bij een garage geweest en was niet tevreden. De airco was daar opnieuw gevuld, maar werkte meer niet dan wel. Met flinke tussenpozen kwam er af en toe koude lucht in het interieur. Wij de drukmeters aangesloten. De druk was oké.”

Aan-uit-aan-uit

Tenminste, in het begin… “Als we de airco langer lieten draaien werd de druk te hoog en sloeg de airco uit. Bij dit systeem valt, als de pomp uitgeschakeld wordt, meteen ook de fan uit. Na een tijd wachten (afkoelen) zakte de druk weer en sloeg de aircopomp weer in. Dat bleef zo door gaan.”

Olie-overschot

Dus leegde Van der Heijden het systeem en spoelde het… “Daar kwam een berg olie mee naar buiten, dat was niet normaal meer. Op zoek naar de telkens stijgende druk demonteerden we het achterdeksel van de aircocompressor. Daar was niets verkeerds te zien, de compressor was in orde. Toen het expansieorgaan, in dit geval een capillair buisje. Het filtertje was nog netjes open, maar goed die dingen kosten niet veel, dus een nieuwe orifice geplaatst met de juiste smoringsdikte.”

De accumulator dan?

Toen kon het alleen de accumulator nog zijn: “Daarover maten we 8°C temperatuurverschil. Bij meer dan 2°C weet je al dat hij verstopt zit. Dus de accumulator vervangen en daarna het systeem weer gevuld met koudemiddel, nu met de juiste hoeveelheid olie. Bij de systeemtest bleef de druk gelijk en de airco bleef stabiel draaien”.

Lesmateriaal

Dat maakte Van der Heijden nieuwsgierig: “Hoe zou die accumulator er van binnen uitzien? We hebben hem opengeslepen en daarbij liep er al een hele golf olie uit. Het filter was volledig verzadigd en de olie en uitgezette vochtkorrels belemmerden de doorstroming in het filter”. Dus eind goed al goed: “De airco functioneerde weer en het leverde prachtig materiaal op voor de aircolessen op school”.

Reageer op dit artikel