nieuws

Shell Helix Ultra-motorolie voorkomt vervuiling

Werkplaats & Onderhoud

Shell Helix Ultra-motorolie voorkomt vervuiling

De nieuwe Shell Helix Ultra-motorolie is ontworpen om de motor optimaal te reinigen en te beschermen. Shell gebruikt de zogenoemde PurePlus Technology. De olieleverancier gebruikt die om de motor inwendig schoon te houden en optimaal te smeren. De basisolie wordt uit aardgas geproduceerd. Hoe helpt dat de motor schoon te houden?

Het productgamma van Shell bestaat uit verschillende productlijnen. Een daarvan is de Shell Helix-motorolie. Die is geschikt voor personenauto’s. Shell gebruikt vanaf deze maand synthetische basisolie, die van aardgas gemaakt is.

Gas-to-liquid

De Shell PurePlus Technology is een relatief nieuwe technologie die synthetische basisoliën uit aardgas produceert. Dat proces wordt ook wel GTL, gas-to-liquid, genoemd. Die technologie zet aardgas om in een kristalheldere basisolie met een aantal goede eigenschappen. Een daarvan is dat er vrijwel geen onzuiverheden in zitten die in ruwe aardolie voorkomen. Op het gebied van viscositeit, wrijving en verdamping presteert de olie beter dan traditionele motoroliën.

Lager brandstofverbruik

Shell Helix Ultra heeft een lagere viscositeit bij lagere temperaturen. De basisolie uit aardgas is dunner, waardoor de motor direct na een koude start al goed gesmeerd wordt. De nieuwe olie zorgt voor minder wrijving, waardoor de motor soepeler draait en een hoger rendement heeft. Dat resulteert in betere prestaties en een lager brandstofverbruik.

Minder vervuiling

Een verbeterde oxidatiestabiliteit van de motorolie zorgt ervoor dat de olie minder snel veroudert en afbreekt onder invloed van hoge temperaturen. Dat heeft weer positieve gevolgen voor de viscositeitsstabiliteit. De motorolie blijft namelijk dun. Minder verdamping van de motorolie zorgt voor een laag olieverbruik. Tussentijds bijvullen is daardoor minder noodzakelijk. Minder verdamping zorgt ook voor minder inwendige motorvervuiling via de carterventilatie. Dat houdt het inlaattraject schoner en zorgt zo voor een betere motorloop en minder vuile emissies.

Oxidatie versnelt veroudering

Om van een basisolie motorolie te maken, worden er additieven aan toegevoegd. Die zorgen er onder meer voor dat vervuiling en afbraakproducten schadeloos in de olie worden opgeslagen. De vernieuwde Helix-olie beschikt over doorontwikkelde additieven. “De additieven zijn in deze nieuwe basisolie effectiever. Eerder ontstond er meer vervuiling door oxidatie van de motorolie. Dat gaf veel afbraakproducten waardoor de olie verouderde. Door die oxidatie terug te dringen, veroudert en vervuilt de olie minder snel”, zegt Maarten Beckers, technisch expert bij Shell.

Houd je aan voorschriften

Kan het verversingsinterval dan omhoog als je de Shell Helix Ultra-olie gebruikt? “Theoretisch wel, maar ons advies is om altijd de voorschriften van de fabrikant op te volgen”, zegt Beckers. “Bovendien zie je dat autofabrikanten tegenwoordig de verversingsintervallen in een aantal gevallen verkorten. Dat heeft voor een gedeelte met brandstofverdunning van de olie te maken. Geen enkele motorolie kan daar iets tegen doen. Dus op tijd verversen blijft noodzakelijk.”

Olie voor professionals

De Shell Helix Ultra-motorolie voldoet aan de eisen van de meeste autofabrikanten. Shell levert Helix Ultra Professional aan autobedrijven. Die olie is niet voor consumenten bedoeld. Bij tankstations biedt de oliefabrikant Shell Helix Ultra ECT (Emission Compatible Technology) aan. Op de verpakking staat voor welke toepassingen en specificaties de olie geschikt is.

Viscositeit en goedkeuring

Tegelijk met de introductie van de nieuwe olie, presenteert Shell een nieuwe verpakking. Het label is vereenvoudigd en voorzien van duidelijke kenmerken. De viscositeit en de specificaties staan er nu duidelijker op. Die vergemakkelijken het keuzeproces voor de klant. Op het label staat ook PurePlus Technology vermeld. Bovendien zijn de oliën ‘multifuel’. Dit betekent dat ze zowel voor benzine- als dieselmotoren gebruikt kunnen worden. Op dit moment is de olie op basis van aardgas alleen voor personenauto’s verkrijgbaar. Shell werkt aan vergelijkbare smeerolie voor vrachtauto’s.

Roadshow

De komende maanden trekt Shell met een camper door Nederland en bezoekt autobedrijven die Shell-motorolie gebruiken. Tijdens deze roadshow krijgen grote afnemers van de producten een introductie van de PurePlus Technology-olie.

Reageer op dit artikel