nieuws

RDW belooft veel, maakt APK Regelgeving online het waar? Geef je mening!

Werkplaats & Onderhoud

Ieder autobedrijf dat APK keurt heeft ‘m op de plank staan: de klapper met ‘Regelgeving APK’ op de rug. Maar nu heeft de RDW een nieuwe website waarop de APK-regelgeving, naar eigen zeggen, vindbaarder, duidelijker en beter gepresenteerd wordt. Kan de klapper nu zachtjes aan richting oud papier? Of laten we hem toch nog even staan? We nemen de proef op de som.

RDW belooft veel, maakt APK Regelgeving online het waar? Geef je mening!

Natuurlijk stond de APK-regelgeving al online, maar de RDW heeft er hard aan gewerkt om dat nu op een manier te doen die de APK-keurmeester echt ondersteunt in zijn werk. Het resultaat vind je op www.rdw.nl/apkregelgeving.

Actuele informatie

Zowel op papier als online was de APK-regelgeving alleen maar als platte tekst beschikbaar. Daarmee kon de RDW niet voldoen aan verbetermogelijkheden die de APK-keurmeesters zelf aangaven. Welke dat zijn? Betere vindbaarheid, praktische voorbeelden, meer uitleg en visuele ondersteuning.

Bij de favorieten

Dat klinkt goed. Dus nemen we de proef op de som en we zetten www.rdw.nl/apkregelgeving bij de favorieten. Als we de pagina openen kijken we meteen tegen de voorkant van een personenauto aan. Maar we kunnen ook kiezen voor een lichte bedrijfsauto, een truck, een driewieler of een aanhanger.

Levende illustraties

Die illustraties (getekend door Ron de Haer, die ook veel tekenwerk voor AMT deed) leven. Aanklikbare oranje stippen op de personenauto wijzen de weg naar de regelgeving over de motor, de verlichting, de identificatie, de algemene bouwwijze en de carrosserie. Via het menu links bereik je een illustratie van de zijkant met bijvoorbeeld een stip naar de assen. En zo zijn er ook illustraties met doorklikstippen van de achterkant, de onderkant en de binnenkant.

Alert op wijzigingen

Als binnenkomer ziet dat er goed uit. Toch gaan we even kijken of het daadwerkelijk makkelijker werkt dan het oude trouwe boek. We gaan terug naar de voorkant van de personenauto en klikken op de oranje stip bij de koplamp van de auto. Dat brengt ons meteen bij alle artikelen die met verlichting te maken hebben. En handig: artikelen met recente wijzigingen hebben een driehoekje met uitroepteken.

Meteen doorklikken naar de APE

We klikken op: ‘Werking en toestand verplichte lichten en retroreflectoren’. Dat brengt ons direct bij artikel 5.2.55. En hup, daar staan lid 1 tm 7 net als in het boek. De wijze van keuren is één klik verder. Niet bijzonder want die staat er in het boek naast. Wel bijzonder is dat de aanvullend permanente eisen (voor zover van toepassing) ook maar één klik weg zijn. Nog bijzonderder is dat je kunt doorklikken naar ‘Toelichting’.

Echte vooruitgang!

Voorbeeldje: lid 3 van artikel 5.2.55. Dat gaat over de beschadiging van het glas van lichtarmaturen. Ooit, jaren geleden, heeft in het blad APK Keurmeester een artikeltje gestaan over hoe verweerde kunststofkoplampglazen gerepareerd mogen worden. Handig, voor wie zich dat nog herinnert, de APK Keurmeester-blaadjes bewaart en de juiste ook nog terug kan vinden. Maar nog veel handiger is dat je nu gewoon doorklikt naar die toelichting. Dit is echt vooruitgang!

Lichte bedrijfsauto’s apart

Even terug naar de homepage. Daar zit nog een bijzonderheidje dat we alleen maar even achteloos noemden. Het gaat om de lichte bedrijfsauto’s. Op verzoek van de APK 2-keurmeesters is die regelgeving apart gezet van die van de zware bedrijfsvoertuigen. Wat dat concreet inhoudt? Dat gaan we onderzoeken.

Alleen wat je nodig hebt

Ok, we gaan naar de ‘Voorkant’ (‘Zijkant’ mag ook) van ‘Bedrijfsauto’s licht’. We klikken op de stip Carrosserie en kiezen in het menu voor Spiegels. Dat brengt ons bij artikel 5.3.45. Met trottoirspiegels, breedtespiegels en vooruitkijkspiegels is dat voor APK 1-keurmeesters een complex artikel. Voor lichte bedrijfsvoertuigen is het allemaal een stuk simpeler. En dus zien we hier bij lid 3 t/m 12 ‘Niet van toepassing’ staan. Prima, wat je niet nodig hebt valt je ook niet lastig!

Dit is ok!

Wat ons betreft is er maar één conclusie mogelijk: de APK Regelgeving op laptop of tablet werkt veel gemakkelijker, sneller én beter dan het oude vertrouwde boek. De RDW zelf is overigens nog niet helemaal tevreden: “Het is nooit klaar. De website, waaronder de zoekmachine, wordt nog verder geoptimaliseerd en doorontwikkeld”.

Geef je mening!

Goed, tot zover onze mening en die van de RDW. We zijn ook benieuwd naar jouw mening en ervaringen, positief of negatief. Dus werk je al met www.rdw.nl/apkregelgeving? Hoe zijn jouw ervaringen? Wat vind je goed, wat kan er beter? Laat het ons weten op AMT@reedbusiness.nl!

Reageer op dit artikel