nieuws

Verwarmd dieselfilter van Mann+Hummel

Werkplaats & Onderhoud

Verwarmd dieselfilter van Mann+Hummel

Voorlopig is de winter nog mild, maar van diverse kanten werd al gedreigd dat we bijzonder strenge kou krijgen. Mocht dat zo zijn, dan kan het nieuwe verwarmde dieselfilter van Mann+Hummel zeer van pas komen. Ontwikkeld voor Mercedes-Benz personen- en bestelauto’s, maar nu ook voor de onderhoudsmarkt leverbaar. Wat doet een verwarmd filter?

Het bijzondere aan hun nieuwe filter, zegt Mann+Hummel, is de sandwichconstructie. De verwarmingsspiraal is verwerkt tussen de lamellen van het filter, en wordt dus samen met het filter gemonteerd. Geen aparte bevestiging voor de verwarming, geen extra aansluitingen die kunnen lekken en geen extra ruimtebeslag.

Automatisch geregeld

De verwarming in het filter moet aangesloten worden op de motorregeling. Er zit een temperatuursensor in, en een druksensor bij de aanvoerkant. Daarmee wordt de verwarming alleen ingeschakeld als dat nodig is, inclusief een vermogensregeling zodat de verwarming niet meer stroom opneemt dan noodzakelijk.
Het verwarmde filter meet de buitentemperatuur, en ziet aan oplopende druk bij de ingang wanneer de dieselolie gaat paraffineren. Dat vergroot de weerstand in het filter, die weer zal terugvallen als de verwarming het uitvlokken van de diesel bij koude opheft.

Maximaal neemt de verbeterde verwarming 540 watt op.

Vooral tegen startproblemen

Mann+Hummel geeft op dat de verwarming het stolpunt van diesel met 8°C verlaagt. Bij zomerdiesel betekent dat probleemloos starten tot -15°C, bij winterdiesel die minder gevoelig is voor uitvlokken is er tot -28°C geen probleem.
Uitgangspunt is natuurlijk dieselbrandstof van EN590-kwaliteit. Dat kan al problemen geven bij een enkele koude nacht, als getankt wordt bij een station dat nog niet op winterdiesel is overgegaan.
Daarnaast laat Mann+Hummel weten het filtermateriaal weer verbeterd te hebben, zodat het meer vuil kan vasthouden. Vervangen van de nieuwste filters hoeft dan maar eens per drie jaar, of om de 70.000 km, zegt deze fabrikant.

Reageer op dit artikel