nieuws

Hoe voorkom je dat motorvervuiling revisie noodzakelijk maakt?

Werkplaats & Onderhoud

Hoe voorkom je dat motorvervuiling revisie noodzakelijk maakt?

OMC in Hoogvliet reageerde op onze oproep om ervaringen met motorvervuiling te delen. Het Occasion Motoren Centrum stuurde foto’s van een motor uit een Toyota Corolla. De vervuiling in die motor was zo intens dat er oliedrukproblemen ontstonden. Daarna kon alleen revisie de motor nog redden. Grote vraag: hoe voorkom je dat het zo ver komt?

De Toyota Corolla was van bouwjaar 2005 en had nog maar 88.000 km gereden. Toch laat de foto zien dat de motor van binnen volledig bedekt is met lak. En dat die lak op veel plaatsen overgaat in black sludge. Uiteindelijk heeft die voor de oliedrukproblemen gezorgd. Maar hoe ontstond die lak?

Van kwaad…

Helaas kennen we de historie van deze motor niet. Maar in het algemeen begint vervuiling al in de benzinetank. De bio-component in moderne benzine trekt water aan en dat water zorgt voor een zuur milieu in de brandstof. Daarin kunnen teer, vernis en hars uittreden en lak vormen. Die lak vervuilt de injectoren, en beïnvloedt daarmee het sproeibeeld.

…tot erger

Zo’n slecht sproeibeeld zorgt voor onvolledige verbranding, die op zijn beurt koolafzetting veroorzaakt. Bijvoorbeeld op de inlaatkleppen, zodat ook de luchtaanvoer verstoord wordt en er nog meer kool gevormd wordt. Met al die kool gaan de zuigerveren hun werk slechter doen, zodat er meer blow-by gassen in het carter terecht komen. Die zorgen op hun beurt voor lakvorming in de motorolie, die overgaat in black sludge.

Motorvervuiling voorkomen

Juist, maar nu de vraag: hoe voorkom je dat dit hele circus in werking treedt? Om die vraag te kunnen beantwoorden moet je eerst weten waarom juist deze motor zo sterk onder deze vervuiling te lijden heeft, terwijl er ook miljoenen van deze VVTi’s rondrijden die nergens last van hebben. Ligt het aan het gebruik? Rijdt deze auto alleen korte stukjes, staat hij vaak langdurig stil of tankt de eigenaar B-keus benzine? Of ligt het aan het onderhoud? Is er verkeerde olie gebruikt of is de olie langdurig niet ververst?

De antwoorden

In de eerste uitgave van het AMT Vakblad van 2014 geven we tips om motorvervuiling aan te pakken én te voorkomen. Want, mooi werk zo’n motorrevisie, maar zo’n dure reparatie voor de klant voorkomen is nog mooier.

Reageer op dit artikel