nieuws

TPMS-ventiel afgebroken, wat nu?

Werkplaats & Onderhoud

TPMS-ventiel afgebroken, wat nu?

TPMS-ventielen zijn kwetsbaar. Zeker als corrosie na een paar pekelwinters het voorbereidende werk heeft gedaan, kan zo’n ventiel al afbreken bij eenvoudig bijvullen. En dan? Band demonteren en prijzig nieuw TPMS-ventiel met sensor monteren? “Dat kan slimmer”, zegt Equip Auto zilveren Grand Prix-winnaar Romain Campmas namens zijn bedrijf BV Corporation…

“Je hebt drie mogelijkheden”, zegt Campmas.

1. Je demonteert de band en je vervangt het complete ventiel inclusief sensor. Nadeel: het is duur en veel werk.

2. Je demonteert de band en je vervangt alleen het ventiel. Dat is niet duur, maar nog steeds veel werk, en je moet beschikken over het juiste ventiel. Er zijn nogal wat types.

3. Gebruik de Recore kit. Dat is niet duur, je hoeft de band niet te demonteren en je hoeft alleen de Recore-kit in huis te hebben.

Zeven stappen

Klinkt goed, maar hoe werkt dat? Campmas legt het uit in zeven stappen.

  1. Auto omhoog.
  2. Draai of trek het ventielpennetje eruit.
  3. Boor met de speciale boor met twee diameters uit de Recore-kit de buitendiameter van het ventiel weg.
  4. Tap nieuwe draad met het gereedschap uit de kit.
  5. Druk even op de band om de metaalsplinters uit het ventiel te blazen.
  6. Monteer een nieuw ventiel uit de kit. Als je drie kliks hoort zit ie vast. Gebruik de Threadlocker uit de kit om samen met het o-ringetje voor een luchtdichte afdichting te zorgen.
  7. Even wachten. Na hooguit een kwartiertje is de Threadlocker droog en kun je de band weer op spanning brengen.

Zilveren idee

Als Campmas het voordoet, blijkt het net zo simpel als het klinkt. Dat vindt de jury van de Grand Prix’s op Equip Auto ook. Die beloont de TPMS-Recore-kit met een zilveren award in de categorie Spare parts and Aftermarket.

Wat kost dat?

Op het podium bij de prijsuitreiking excuseert Campmas zich voor zijn overall en werkhandschoenen: “Ik stond de Recore-kit zojuist nog te demonstreren”. Wat de kit kost? “Reken op € 300,- voor de complete kit inclusief 12 opzetventielen en € 180,- voor een navuldoosje van 10 stuks. Oh, en dan nog iets, ik zoek nog een distributeur voor Nederland. Ken je toevallig iemand?”

Reageer op dit artikel