nieuws

Moderne thermostaten bij Gates

Werkplaats & Onderhoud

Moderne thermostaten bij Gates

Het bekendst is Gates van zijn distributiekits en multi-V-riemen, maar het bedrijf heeft meer dan rubberwaren en direct daaraan gekoppelde delen. Ze vragen nu aandacht voor het programma van thermostaten, net weer uitgebreid met actuele elektronisch gestuurde (map-controlled) thermostaten.

Het ligt wel een beetje voor de hand dat Gates naast aandrijving voor de pomp van het koelsysteem ook aandacht heeft voor de rest van dat systeem. Bij de aandrijving horen pompen, vervolgens zijn er als rubberproduct slangen voor het koelsysteem en de interieurverwarming.

64 nieuwe thermostaten

Om het af te maken levert Gates daarnaast thermostaten in alle voorkomende varianten. Daar zijn nu 64 nieuwe types aan toegevoegd.
De belangrijkste vernieuwing zit in de 17 types map-controlled thermostaten, aangesloten op het motormanagement. Met een elektrische verwarming erin kunnen deze moderne thermostaten geregeld worden. Dat wordt in nieuwere auto’s vaak toegepast om de motor beter op bedrijfstemperatuur te houden.

Handige variaties

Het is vooral belangrijk dat de motor snel opwarmt, zodat geen mengselverrijking meer nodig is, en de uitlaatgassen gauw de katalysator op werktemperatuur brengen. Aan de andere kant mag de motor weer niet te warm worden tijdens regeneratie van een roetfilter.
Kortom, eenvoudige koelingsregeling met een wasthermostaat moet steeds vaker wijken voor veel verfijnder elektronische regeling. Met een thermostaat van OE-kwaliteit, spreekt vanzelf.

Gates levert thermostaten met verschillende pakkingen en afdichtingen, waardoor één thermostaat die op een reeks verschillende auto’s kan passen. Zo dekt het gamma veel autotypen met een beperkte voorraad thermostaattypen.
Die typen, en een heel scala artikelen voor het koelsysteem, zijn te vinden in de online catalogus van Gates.

Reageer op dit artikel