nieuws

Meer bandenhandel met T-Scan meter

Werkplaats & Onderhoud

Meer bandenhandel met T-Scan meter

Het ziet eruit als een rollenbank voor de remmentest, maar je moet er overheen rijden als bij een platenbank. Daarbij test de T-Scan geen remmen, maar banden. Hij produceert een keurig rapport over slijtage, en het verschil in remweg met nieuwe banden. Nieuw voor Europa, en heel effectief om de bandenservice aan te jagen.

Met een laser, dus contactloos, maakt de T-Scan een opname van het bandenprofiel. In een minuut zouden vier banden op te meten zijn. Het van origine Amerikaanse apparaat wordt in Europa, te beginnen in Nederland en Frankrijk, op de markt gebracht door een nieuw bedrijf van MK1 Automotive-eigenaar Kees Magielsen.

Complete beoordeling

De laser maakt in feite een plaatje van een strook van het bandenprofiel, een digitaal plaatje waaraan van alles opgemeten kan worden. Zo toont het plaatje de profieldiepte, slijtagebeeld, en iets over de drukverdeling op de band.
Het T-Scan apparaat haalt ook online gegevens op van nieuwe banden, op basis van het VIN-nummer van de auto. Daarmee wordt vergeleken, om een rapport voor de klant te genereren waarin bandenslijtage wordt vertaald in verlenging van de remweg die daaruit volgt.
De meetgegevens worden opgeslagen, zodat gaandeweg een hele database ontstaat. Ook zou de T-Scan een identificatie van banden kunnen uitvoeren, met de meting als een soort unieke ‘vingerafdruk’. Dat kan gebruikt worden voor beheer van winter- en zomerbanden.

30% meer handel?

De T-Scan spoort niet alleen banden met te weinig profieldiepte op. Hij ziet ook ongewone slijtage, die duidt op verkeerde uitlijning. Er kan een advies uitkomen om voor- en achterbanden te verwisselen bij te sterk verschillende slijtage.
Het klantenrapport met vermelding van de remweg kan dienen om klanten met een meetrapport beter te overtuigen dat nieuwe banden nodig zijn. Omdat ook aanwijzing komt voor eventuele noodzaak van uitlijnen of banden roteren genereert het apparaat met een snelle meting nog meer omzet.
Dat kan oplopen tot 30% of meer in een middelgroot bedrijf, spiegelt T-Scan Benelux voor. En als dat lukt is het apparaat in een jaar alweer terugverdiend.

Klinkt mooi, helaas is de website van T-Scan Benelux door omstandigheden nog steeds in aanbouw als we dit schrijven. Voor meer informatie moeten we dus op dit moment verwijzen naar het kantoor aan de Marconistraat 6 in Heerhugowaard, tel.: (072) 572 42 46.

Een video van de werking vindt u op de website van de producent.

Reageer op dit artikel