nieuws

Facom houdt met chip de locatie van gereedschap in de gaten

Werkplaats & Onderhoud

Facom houdt met chip de locatie van gereedschap in de gaten

Facom gaat gereedschap maken dat met draadloze radiofrequenties altijd terug te vinden is. Het voorkomt onder meer dat gereedschap op plaatsen achterblijft waar het schade kan veroorzaken.

Facom werkt aan een oplossing om in eerste instantie bedrijven in de luchtvaartsector te helpen de gevolgen van FOD te minimaliseren. FOD staat voor Foreign Object Damage ofwel schade door een vreemd voorwerp. Die schade kan bestaan uit productievertragingen en ongelukken, omdat gebruiksregels en procedures niet zijn nageleefd. In de vliegtuigindustrie wordt de jaarlijkse impact van FOD op 13 miljard dollar geschat.

Radiofrequentie spoort gereedschap op

Samen met Cribmaster heeft Facom opslagoplossingen en gereedschap ontwikkeld dat via Radio Frequency Identification (RFID) traceerbaar is. RFID is een draadloze technologie die de energie gebruikt, die afkomstig is van het radiosignaal van de zender. Het maakt de opslag en het terugvinden van informatie mogelijk door een chip in het schokbestendige omhulsel van het gereedschap in te bouwen. De radiozender spoort het gereedschap ook op als het wordt gebruikt.

Weet of de gereedschapswagen compleet is

RFID-terminals kunnen in elke zone van een garage worden geplaatst. De software kan bijvoorbeeld op een gereedschapswagen worden geïnstalleerd, zodat het wegnemen en de teruggave van de gereedschappen wordt geregistreerd. Wanneer de gereedschapswagen wordt gesloten wordt de inventaris automatisch geüpdatet. De gebruikersidentificatie kan op de gereedschapswagen worden geregeld met een badge of een persoonlijke code.
Facom werkt aan meer dan 700 producten en kan zelfs relatief kleine gereedschappen, zoals doppen of inbussleutels, met deze technologie uitrusten.

Reageer op dit artikel