nieuws

OBD uitlezen met Bosch telefoonapp

Werkplaats & Onderhoud

OBD uitlezen met Bosch telefoonapp

Wie continu alles wil weten over het functioneren van zijn auto, wordt nu bediend met de Fun2drive app van Bosch voor de mobiele telefoon. Die leest via de OBD II-aansluiting veel gegevens uit, inclusief eventuele foutmeldingen. Er is een voorziening om dan de dichtstbijzijnde Bosch Car Service te bellen en die foutcodes door te geven. Autoservice van de toekomst?

Een paar weken geleden zette Bosch de gratis Fun2drive app in de Google Play store, onder de categorie ‘vervoer’. Op dit moment is de app er alleen voor telefoons die op Android-besturing draaien, een Apple iOS versie zal volgen.

Dashboard op je telefoon

Met deze app zijn in ‘real time’ allerhande gegevens uit de motorelektronica te vissen. Mits de auto beschikt over een OBD II-aansluiting, zoals Amerikaanse modellen sinds 1996, Europese en Aziatische benzineauto’s sinds 2001, en dieselversies vanaf 2004.
Er moet ook een adapter bij gekocht worden om in de OBD-aansluiting te prikken, waarmee via Bluetooth de gegevens door een telefoon kunnen worden opgevangen. En vanaf daar kun je er alle kanten mee uit.
Zo kunnen toerental, verbruik, motortemperatuur en motorvermogen afgelezen worden. De app kent 250.000 automodellen om de ontvangen gegevens juist te kunnen interpreteren.

Reisgegevens, pechhulp en onderhoud

De ‘fun’ zal er vooral in zitten dat allerlei ritgegevens opgeroepen en met vrienden gedeeld kunnen worden. Gemiddelde snelheid, hoogste snelheid, afgelegde afstand, gemiddeld verbruik, de Bosch app zoekt het allemaal op. Fun2drive bevat acht functies, waaronder het opzoeken van een Bosch Car Service in de buurt en het vinden van passende Bosch onderdelen voor het opgegeven autotype. Zeker handig als je bij pech onderweg meteen foutcodes kunt opzoeken, met een uitleg wat ze betekenen. Zo kan de mobiele telefoon ook voor de monteur dienen als eenvoudige OBD-scanner voor onderweg!

Uiteraard is deze app bedoeld als klantenwerving voor Bosch en daaraan gelieerde Car Service bedrijven. Maar het geeft wel te denken wat de mogelijkheden van mobiele communicatie binnen ieders bereik zijn. Is dat de toekomst, vanaf je mobiel een onderhoudsafspraak maken en meteen een OBD-uitlezing meesturen?

Reageer op dit artikel