nieuws

Transmissieolie verversen, ja of nee?

Werkplaats & Onderhoud

Transmissieolie verversen, ja of nee?

Motorolie verversen? Vroeger of later moet het bij iedere auto. En de transmissieolie, gaat die wel een autoleven lang mee? Olie-experts geven drie tips voor een lang en gelukkig leven van de versnellingsbak.

In de nog kakelverse juli-augustuseditie van AMT vakblad gaan enkele experts van diverse oliemerken in op de zin en onzin van het verversen van transmissie-olie. Drie van hun tips vatten we hier nog even samen.

 

Tip 1: Neem controle van de transmissieolie serieus
“Niet alleen een te laag, ook een te hoog peil leidt tot problemen”, zegt Eurol. Valvoline legt uit waarom: “Schuim is vooral lucht, dat smeert niet”. Tip van Kroon-Oil: “Onderhoudshistorie onbekend? Peil de transmissie!” Prima tip, maar hoe? En peil je bij warme of koude motor? Gelukkig komt MPM binnenkort met een handleiding voor het peilen van het olieniveau in versnellingsbakken van allerlei verschillende merken en typen auto’s.
Tip 2: Vervang de olie preventief, niet alleen die van automaten
“Bij zwaar belaste auto’s wordt de ATF thermisch zwaar belast”, zegt Kroon-Oil. “Niet voor niets komen fabrikanten steeds meer terug van levensduurvulling.” Texaco/Chevron adviseert ook bij ouderdom of hoge kilometerstand de transmissieolie te verversen. MPM’s praktijkervaring leert dat ook bij handgeschakelde bakken verversing na 60.000 tot 90.000 km zinvol is. BP/Castrol noemt een termijn van 100.000 km of zes jaar. Duidelijk is dat attent zijn op peil, vreemde geur of zwarte verkleuring kostbare revisie kan voorkomen.
Tip 3: Gebruik alleen de voorgeschreven olie
Ok, er moet bijgevuld of ververst worden, maar waarmee? Het antwoord van de experts is simpel en eensluidend: “In de moderne auto is de transmissieolie is een constructie-element. Experimenteer daar niet mee, gebruik altijd de voorgeschreven transmissieolie en meng nooit verschillende transmissieoliën.” Da’s duidelijk. Het artikel in AMT vakblad bevat nog veel meer praktische tips. Sla het er maar op na.
Reageer op dit artikel