nieuws

Wat kost aircoservice?

Werkplaats & Onderhoud

Wat kost aircoservice?

Wanneer gaat Autobedrijf Janssen zijn airco-investeringen terugverdienen? Het antwoord op die vraag bespraken we uitgebreid in het AMT Vakblad van april. Dat bleek al behoorlijk snel te zijn. Op deze plaats een hele korte samenvatting.

Bij Unicorn kost een ECK 2900 UP 3.595 euro en een ‘Twin’ 4.995 euro. Unicorn: “Voor de ECK 2900 UP is de installatie normaal gesproken kostenvrij bij tien services per jaar, voor de Twin is dat bij twaalf services. Best wel snel dus”.

Airco Frans

De Silco Acix Plus van Airco Frans staat in de prijslijst voor 2.750 euro. Een basis startpakket kost tussen de vierhonderd en duizend euro. Airco Frans: “Gaan we uit van een investering van een goed startpakket met korting dan bedraagt de aanschafprijs zo’n 3.500 euro. Wij hebben ‘all-in’ onderhoudscontracten voor 250 euro per jaar, inclusief vijf jaar garantie. Uitgaande van zes basis en twee vervolgcontroles levert de Silco dus zo’n vierhonderd euro op per maand op. Dat is 4.800 euro per jaar. De machine wordt dus in korte tijd terugverdiend”.

Van Heck

Van Heck levert de Climfill First voor 3.150 euro en de Climtest (waarmee binnen vijftien minuten een goede diagnose is te realiseren) voor 1.399 euro. De afschrijving in vijf jaar is respectievelijk 630 euro en 280 euro per jaar. Van Heck komt in de eerste vijf jaar op een winst van 1.010 euro per jaar. Na het vijfde jaar is het apparaat volledig afgeschreven en is de winst 1.920 euro per jaar.

Explora

Explora levert de AC 788 PRO voor 4.150 euro, exclusief BTW. Autobedrijf Janssen moet ook randapparatuur aanschaffen, zoals lekdetectie-apparatuur (fluorlamp met bril/koudemiddeldetector), oliën, fluor, koudemiddel, spoelset en lektestapparatuur. Explora beveelt een stikstof waterstof afpersset aan in verband met de grote nauwkeurigheid en de tijd en het geld dat het scheelt. Explora verwacht dat Autobedrijf Janssen de machine in ongeveer drie jaar terug kan verdienen.

Oskamp

Oskamp merkt op dat het mogelijk ook verstandig is om een bedrag te reserveren voor promotie-activiteiten, zoals een advertentie en mailing.

John Mulder (Redactie AMT)

Reageer op dit artikel