nieuws

Valeo rekent aan aircoservice voor autobedrijf Janssen

Werkplaats & Onderhoud

Valeo rekent aan aircoservice voor autobedrijf Janssen

Terug naar Autobedrijf Janssen. In het aprilnummer van AMT Vakblad stelde dat bedrijf een reeks leveranciers van aircoservice-apparatuur de vraag: “Reken me nu eens voor wat ik verdien aan aircoservice”. Valeo werkt het uit. En niet alleen voor Autobedrijf Janssen, ook voor u. Reken maar mee!

Autobedrijf Janssen wil starten met aircoservice. Auto-ondernemer Janssen wil zijn werkplaatsklanten uitleggen dat de airco wel degelijk onderhoud nodig heeft. Voor klanten die dat met hem eens zijn, voegt het bedrijf een Basis-aircocontrole aan het reguliere onderhoud toe. Kosten voor de klant: € 25,- excl. BTW. In ruil daarvoor controleert Autobedrijf Janssen temperatuur en systeemdrukken. Is alles in orde, dan krijgt de auto een certificaat of sticker als bewijs van goed gedrag van de airco.

Basis- en vervolgcontrole

Doorstaat de airco de basiscontrole niet, dan biedt Autobedrijf Janssen een Vervolgcontrole aan. De installatie wordt geleegd, gevacumeerd en opnieuw gevuld met R134a inclusief een UV-lekvloeistof. Twee weken later komt de klant terug voor controle op sporen van de lekvloeistof. Kiest de klant voor de vervolgcontrole, dan hoeft hij de Basis-aircocontrole niet af te rekenen en betaalt hij of zij alleen € 125,- euro excl. BTW voor de Vervolgcontrole.

Voorzichtige prognose

Autobedrijf Janssen rekent met een werkplaatstarief van € 65,-. Verder heeft Janssen goede verwachtingen van de aircoservice, maar hij speelt graag op zeker. Daarom gaat hij ervan uit dat hij 8 Basis-aircocontroles per maand gaat uitvoeren en 2 Vervolgcontroles. Tot zover het plan.

Toch automatisch

Valeo adviseert Autobedrijf Janssen om de Climfill First aan te schaffen. Waarom? “Vanwege het geringe aantal voertuigen dat Janssen wil gaan servicen, maar 2 stuks per maand. Overigens is het wel een automatisch toestel. Zo kan Janssen ondertussen andere werkzaamheden doen. Dat scheelt weer in de arbeidskosten.”

En diagnose!

Daarnaast adviseert Valeo de Climtest: “Daarmee maak je een goede diagnose binnen 15 minuten”. En ook niet onbelangrijk: “Een aircotraining om de autotechnicus een storing te kunnen laten lokaliseren en oplossen”.

Kosten en opbrengsten

Dan de kosten: “De Climfill First kost € 3.150,-. Afschrijving in 5 jaar is € 630,- per jaar. Kosten per vulling schatten we op € 8,- voor gas, olie en UV. De Climtest kost € 1.399,-. Ook in 5 jaar afschrijven betekent € 280,- per jaar”. En de opbrengsten: “Per maand komt er: 6 * € 25,- + 2 * € 125,- binnen, is totaal € 400,-”.

Reken, reken

Kosten per maand zijn: “2* € 24,- (8,- gas/olie/UV + 15 min. arbeid = 16,-) voor de vervolgcontrole en 6* € 16,- = € 96,- voor basiscontrole”.

Als Autobedrijf Janssen de aanschafkosten toch allemaal in het eerste jaar neemt levert dat voor het 1e jaar: “Kosten – opbrengst = € 5.459,- -/- € 4.800,- = € 659,- verlies”. 2e t/m 5e jaar zijn kosten € 910,- -/- €4.800,- = € 3.890,- winst per jaar”.

En het oude apparaat?

Maar stel nu dat Autobedrijf Janssen nog een acht jaar oud aircoserviceapparaat heeft staan, kan het bedrijf ook dan de investering in een nieuw aircoserviceapparaat terugverdienen? “Ja, het oude apparaat wordt manueel bediend, dus meer arbeidskosten terwijl Climfill First volautomatisch werkt. Dat spaart 30 minuten arbeidstijd per voertuig ten opzichte van het oude apparaat.

Erwin den Hoed (Redactie AMT)

Zelf rekenen aan airco-apparatuur

Werkplaatsapparatuur kost serieus geld. Dus is het belangrijk om eerst een rekensom te maken, die duidelijk maakt of het apparaat een winstmaker wordt of een verliespost. Hoe wordt de apparatuur ingezet? Wat is de afschrijvingstermijn? Wat zijn de kosten voor onderhoud en zijn er andere bijkomende kosten? Vul de gegevens in de rendementsberekeningen op AMT.nl in en u ziet of het apparaat goed is voor winst of ‘verlies’.

Reageer op dit artikel