nieuws

Nieuwe lijn Exide-acculaders

Werkplaats & Onderhoud

Nieuwe lijn Exide-acculaders

Exide brengt drie nieuwe acculaders op de markt. Waarom? De noodzaak om accu’s extern te laden is sterk gegroeid door het aantal elektrische verbruikers in auto’s. Hoe zit dat?

Wanneer bijvoorbeeld moderne cabrio’s met veel boordelektronica en comfortuitrusting alleen op mooie dagen uit de garage komen, zijn de ritten vaak onvoldoende om te laden over de dynamo; zelfontlading doet de rest. Bovendien is de accutechnologie sterk geëvolueerd en zijn niet alle acculaders geschikt voor moderne accu’s. Bijna alle accu’s worden momenteel gemaakt met calcium calcium legeringen en steeds meer auto’s hebben start-stopsystemen, waardoor er meer AGM-accu’s op de markt komen. De eenvoudige, niet-elektronisch geregelde acculaders zijn dan vaak niet geschikt.

Laden zonder afkoppelen

De 12/4 acculader heeft een laadstroom van 4 Ampère en laadt accu’s tot 85Ah, de 12/7 laadt met 7 Ampère accu’s tot 150Ah en de 12/15-versie kan met 15 Ampère probleemloos accu’s tot 300Ah laden. Alle drie zijn ze geschikt voor standaard open lood zuur accu’s, AGM- en gelaccu’s. Ze worden geleverd met een extra aansluitkabel die permanent aan de accu van het voertuig kan worden aangesloten. Hierdoor kan de accu probleemloos opgeladen worden zonder telkens te moeten worden afgekoppeld. De laders zijn eenvoudig in gebruik. Met één knop wordt ingesteld om welke accu het gaat. De lader kiest verder zelf het laadprofiel.

Temperatuursensor

Alle Exide-acculaders hebben een temperatuursensor aan de klem, die de automatische temperatuurcompensatie tijdens de lading aanstuurt. Het is belangrijk dat de laadparameters constant worden aangepast aan de temperatuur van de accu, want dat voorkomt dat de accu verkeerd geladen wordt met een snellere veroudering tot gevolg. De 12/7 en de 12/15 lader hebben een permanente ‘power supply’-functie, zodat ze als laagspanningsstroombron gebruikt kunnen worden. Een handige lamp maakt het gebruik van de acculader op donkere plaatsen mogelijk. De 12/4 kost bruto 69,50 euro, de 12/7 115 euro en de 12/15 168 euro.

John Mulder (Redactie AMT)

Reageer op dit artikel