nieuws

Oud aircogas in nieuwe installatie, en dan?

Werkplaats & Onderhoud

Hoe zat het ook al weer met het nieuwe koudemiddel? Nu al een nieuw aircoserviceapparaat bestellen of nog even wachten? Wat gebeurt er als HFO1234yf en R134a met elkaar vermengd raken? En hoe voorkom je dat? AMT speurt naar de antwoorden. Unicorn en Auto Airco Wilp helpen.

Oud aircogas in nieuwe installatie, en dan?

“Auto Airco Wilp is de eerste die bij ons een aircoservicestation voor het nieuwe koudemiddel heeft besteld”, zegt Misha Wallenburg van Airco-tools leverancier Unicorn. Is dat niet een beetje vroeg? Hans Riefel, de Wilpse airco-ondernemer vindt van niet: “In mei 2011 worden de eerste auto’s met HFO1234yf geleverd. Niet lang daarna gaan de schadebedrijven mij bellen”.

Oud gas in nieuwe installatie

Ook van autobedrijven verwacht Riefel vraag naar zijn nieuwe machine: “Voorlopig wacht ik even met investeren, ik kom wel naar jou”.

Behalve in de machine investeert Riefel ook in een HFO Gasanalyzer. Misha Wallenburg legt uit waarom: “We vinden R134a al duur, maar het nieuwe gas wordt echt duur. Ik verwacht meer dan € 100,- per kg. Het zou dus kunnen dat iemand die het niet zo nauw neemt met de wet, wat sjoemelt met verloopnippels en een nieuwe installatie vult met het oude gas. De koelende werking is dan iets minder, maar het werkt”.

Wat zit er in?

Maar stel nu dat die auto daarna naar Wilp komt. En stel dat Hans Riefel de auto servicet met zijn nieuwe machine. “Dan zit er na afloop van het airco-onderhoud een mengsel van R134a en HFO1234yf in de auto en in Riefel’s gasfles. Vervelend, want met dat mengsel werkt de airco niet. Vandaar dat Riefel vooraf wil testen of het systeem toch wel echt met het nieuwe koudemiddel gevuld is. Die controle doet hij met de HFO-gasanalyzer.”

Speciaal afpersmengsel

Oh ja, en dan is er nog een aandachtspuntje. “Omdat het gas zo duur is, wordt lekdetectie belangrijker”, zegt Wallenburg.

“Je zegt niet meer tegen de klant: ‘Komt u maar terug als ie lekt’”, vult Riefel aan. “Want lekt hij inderdaad dan is de klant zomaar 50 euro aan koudemiddel kwijt.”

Hoe dan wel? “Afpersen met een mengsel van 95% stikstof en 5% waterstof. En dan controleren met een waterstofdetector.”

Reageer op dit artikel