nieuws

Lifetime: olieverversen onzin?

Werkplaats & Onderhoud

Vele jaren geleden werkte een Duitser een krachtig spoelmiddel voor motorreiniging uit. Dat bestreed olievervuiling, dus kon met minder verversen volstaan worden. Een Nederlander vond destijds net een additiefpakket uit waarmee olie niet meer veroudert. Ze vonden elkaar, en er groeide iets moois. Lifetime-service, nooit meer olieverversen…

Lifetime: olieverversen onzin?

Dat werkt zo. U koopt een startpakket, bestaande uit spoelmiddel en vijf liter Lifetime-olie. Daarna wisselt u alleen nog het oliefilter, en vult bij. Nooit meer verversen, een forse besparing op onderhoudskosten.

Het is er niet alleen voor de motor, ook voor de handgeschakelde of automatische transmissie. Uiteraard in verschillende viscositeiten, om alle benzine- en dieselmotoren te dekken. Vrees niet, de aanbieder heeft een verzekering tegen gevolgschade. Voor een periode van tien jaar garandeert die vergoeding, als Lifetime-producten zouden leiden tot mechanische schade.

Oliehandel boerenbedrog?

Lichte twijfel bekruipt ons wanneer als aanbeveling voor het Lifetime-systeem zowat de hele olie- en auto-industrie plus de garagebranche afgeschilderd worden als de Grote Boze Wolf. “Olieverversen is helemaal niet nodig, puur geldklopperij en werkverschaffing.”

U begrijpt dat Lifetime ook geen pure liefdadigheid bedrijft. Een litertje volsynthetische olie-die-niet-veroudert komt op een consumentenprijs tegen de 30 euro. Het ‘startpakket’ met reiniger erbij gaat voor ruim boven de 200 euro over de toonbank.

Bereken uw voordeel

Maar dan bent u wel voor altijd af van olieverversen, dat mag toch wat kosten? Gedienstig rekent Lifetime het op zijn website voor u uit, in de afdeling voor bedrijven.

Als standaardvoorbeeld komt een wagenpark van 90 auto’s op het scherm. U kunt daar ook enkele van uw eigen gegevens in plaats van de voorbeeldcijfers zetten. In het aangereikte standaardvoorbeeld blijkt dat wagenpark na vier jaar bijna 9% voordeel te hebben van het Lifetime-gebruik.

Mooi toch? Iets boven dat totaalresultaat zien we 8% brandstofbesparing. Na Lifetime-behandeling moet de motor schoner zijn en soepeler draaien, vandaar. Ah, dan hebben we dus op olie en olieservice nog geen hele procent bespaard? Onze ‘beloning’ is meer de voldoening dat geen schurkachtige olieboer of slinkse werkplaatsman ons volkomen nodeloos geld voor olie aftroggelde.

Opnieuw inlopen

Wel jammer is dat nergens in de Lifetime-internetwinkel de letters API of ACEA of wat voor fabrieksnorm dan ook voorkomen. We moeten kennelijk maar vertrouwen op hun oliekwaliteit en hun verzekeringspolis. Of zijn die oliekwalificaties ook al onzin?

Net zo’n onzin als dat de motor na de voorbereidende Lifetime-spoeling opnieuw zou moeten inlopen, ‘net als inrijden toen hij nieuw was’. Er valt op een nieuwe motor al niet veel meer in te rijden, dáárom is de 1000 km-beurt al lang afgeschaft. Daarna een tweede maal alles op elkaar in laten lopen lijkt ons technisch een erg moeilijke opgaaf.

Geen vervuiling?

Dat de Lifetime-spoeling zeer goed reinigt kan best zijn. Maar dat de motor dan geen nieuwe vuilafzettingen meer maakt kan niet. Die afzettingen komen niet het meest uit ‘gewone’ motorolie, maar van verbrandingsresten, chemische processen en corrosie. Die gaan allemaal door, met of zonder Lifetime-olie erin.

Goed dus, dat Lifetime opdraagt het oliefilter te blijven vervangen. Maar er blijven ook oplosbare vervuilingen en chemische aantasting in de olie komen, zelfs al veroudert de olie zelf niet. Tja, je kúnt erop gokken dat door normaal olieverbruik voldoende verse Lifetime wordt toegevoegd om die voortgaande vervuiling op te vangen.

Wilt u nog een mooi verhaal, kijk dan ook bij Lifetime Power Fuel. Een sprookje over Nano-druppels brandstof, en Nano-explosies die koolafzetting uit de cilinders blazen.

Zonder sprookjes over gemene oliereuzen en zo meer hadden we willen geloven dat het spoelmiddel en de olietoevoeging heel werkzaam zijn. Al tien jaar een miskend topproduct? Vol verwachting kijken we uit naar de vette cheques van de olie-, auto- en garagereuzen die ons uiteraard ook zullen omkopen, zodat we vooral niet de afschaffing van olieverversen propageren. Als dát sprookje eens uitkwam…

Peter Fokker (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

AMT Linktips

Bekijk hier de uitzending van het Duitse ZDF over Lifetime (het duurt even voor de videostream is geladen)

Stellingname van het in de ZDF-reportage opgevoerde Duitse olie-analysebedrijf Wearcheck naar aanleiding van de TV-uitzending

Olie- of smeringproblemen? Vraag collega’s om raad of deel uw kennis op het Garageforum/Smeermiddelen

Reageer op dit artikel