nieuws

Butler Aikido, bandenwisselaar van de toekomst

Werkplaats & Onderhoud

Butler Aikido, bandenwisselaar van de toekomst

“Een stugge platte runflat stuurt fantastisch, maar is een lastige jongen in de werkplaats”, weet Rob Viset van Explora. Hoe krijg je snel een brede 19 inch Bridgestone Potenza schadevrij van de velg?

Het heeft de technici van Explora en Butler de nodige inspanning gekost om een bandenwisselaar te ontwikkelen die zo’n Bridgestone of een vergelijkbare band snel en schadevrij aankan, en toch lekker makkelijk in de omgang is. “Maar het is ons gelukt”, zegt Viset trots. “Hier staat ie, de Butler Aikido.”

Minder automatiseren

Viset legt uit welke gedachte er achter de ontwikkeling van de nieuwe machine zit: “Zelfs bij de zelfde maat zit er zoveel variatie in banden dat je dat nauwelijks volledig kunt automatiseren. Doe je dat wel, dan wordt het apparaat erg ingewikkeld. Palletjes, hefboompjes en cilinders in cilinders. Technisch schitterend, maar lastig te repareren. En verlopen de instellingen dan moet je alsnog zelf ingrijpen. Daarom hebben we geprobeerd een machine te ontwikkelen die je intuïtief bedient, die niet overgeautomatiseerd is, en waar je toch snel en schadevrij mee (de)monteert.

De Butler Aikido is leverbaar via Explora en Rema Tip Top

Erwin den Hoed (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

Reageer op dit artikel