nieuws

Avas verlaagt energieverbruik van spuitcabine

Werkplaats & Onderhoud

Avas verlaagt energieverbruik van spuitcabine

Menig spuitcabine is een ware energieverslinder. Nu de energietarieven en energiebelasting continu stijgen, is het verstandig het energieverbruik van de spuitcabine terug te dringen. Avas Spuitcabines ontwikkelde een energiebesparend systeem waarmee het energieverbruik van bestaande spuitcabines met wel 80% teruggebracht kan worden.

Het gaat om een combinatie van energiebesparende systemen: een warmte-terugwinsysteem, een open brandersysteem, een nieuw brandstofsysteem, een frequentieregeling en een UV-drooginstallatie. Nieuwe spuitcabines kunnen er mee uitgerust worden, maar ook bij bestaande spuitcabines zijn de genoemde systemen in te bouwen voor relatief vriendelijke tarieven.

Minder warmteverlies

Bij de traditionele spuitcabines verdwijnt 20% van de warmte tijdens het afzuigen naar buiten. Bij het warmte-terugwinsysteem wordt deze uitgaande warmte benut om de binnenkomende koude lucht op te warmen. Dat spaart veel energie. Het systeem is binnen 2 tot 3 jaar terug te verdienen, aldus Avas. Ook kan gebruik worden gemaakt van de EIA-regeling, waardoor extra belastingaftrek van toepassing is.

Avas-Belmeko Spuitcabines kan het schadebedrijf diepgaand voorlichten over de mogelijkheden om het energieverbruik van spuitcabines te reduceren.

Auke Cupédo (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

Reageer op dit artikel