blog

Blog: Weg met weggooien!

Werkplaats & Onderhoud 5866

Blog: Weg met weggooien!

Nieuwe stoterstangen, de kop (laten) vlakken, een nieuwe koppakking en nieuwe koolborsteltjes in de dynamo. Tot zover mijn revisieskills bij mijn eerste auto begin deze eeuw. Voor € 20,- gekocht (echt!), een donorauto voor € 50,- erbij en tja, dan ga je geen nieuwe dynamo monteren. Nee, dan zoek je naar goedkopere alternatieven en dan komt reviseren om de hoek.

Bij de motoren van de vorige eeuw speelden emissies steeds meer een rol, maar het vergde nog geen duizelingwekkende techniek of minimale toleranties. Mechanisch ging er wel eens wat stuk, maar meestal door onkunde of nul onderhoud. Doe dat bij een moderne motor en binnen no-time zit de inlaat volgekoekt, en maak je kans op prijzige mechanische problemen.

Verder terug in de tijd tref je nog meer zelfrevisie aan. Mijn vader, al ruim 40 jaar werkzaam als autotechnicus boorde cilinderwanden uit, plaatste overmaat zuigers en reviseerde indien nodig een versnellingsbak. En nu? Nagenoeg niet meer aan de orde. Wat heeft de generatie na mij zelf nog te reviseren? Weinig, naar mijn idee. Het is nu al haast te complex. Die viertraps handbak is nu een dubbelkoppelingsautomaat, waarbij zeer nauwkeurig werken belangrijk is, en dat vergt specialisme en tijd.

Elektronica-revisie

Een van de AMT Topmonteurs is verzot op elektronicareparatie. In de avonduren verdiept hij zich in hoe iets werkt, haalt het onderdeel open tot op de printplaat, monteert een nieuw component en klaar. Mooi werk, en elektronicarevisie is misschien wel de toekomst. Maar specialisten maken het rendabeler voor het autobedrijf. Doen we dan niets meer zelf? Zeker wel.

AMT 2 valt 22 februari op de mat van abonnees. Nog geen abonnement? Kijk hier voor de laatste aanbiedingen.

“Reviseren is het mooiste werk dat er is”, zegt een van de technici die in AMT 2 (valt vrijdag 22 februari op de mat) aan het woord komen. Geweldig toch? En ook mooi, reviseren past helemaal in de tijdsgeest, want het is milieubewust omgaan met materialen. Niks weggooicultuur. Vakkundig reviseren en het kan weer jaren mee.

 

Tom Polman
Hoofdredacteur AMT

Reageer op dit artikel